Jan Podroužek
9. května 2019 • 17:05

Blázni bez šance, Ajax těží z trpělivosti. Úspěch obhájí i jen účastí ve skupině

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všichni se zhroutili na trávník jako podťatí. Jen co Lucas Moura dal svůj třetí gól, Matthijsi de Ligtovi a spol. se v tu chvíli skoro zbořil svět. Nemůžeme se jim divit, ukázali se světu, a byli blízko úplného zázraku, finále Ligy mistrů. Jenže v jejich případě by se spíš hodilo zůstat hrdě stát na nohou. A říct si, že daleko překonali sami sebe, všechna očekávání i klubové ambice.



Jestli se v příští sezoně Ajax probojuje do Ligy mistrů, už jen účast v ní bude potvrzením své reputace, a taky téhle závratné báječné cesty.

Ajax totiž nepatří mezi čtyři nejlepší mužstva Evropy. Nenáleží mu status, jakým se prsí třeba Manchester United, byť si s ním strašně zahrává, ze své pozice nedosahuje amsterdamský klub velikosti třeba ještě Bayernu, Realu Madrid, Barcelony, Manchesteru City nebo Juventusu.

Tyhle kluby do jednoho spojuje jedna důležitá věc, tedy ta, která z nich dělá absolutní světovou fotbalovou špičku. Ekonomické zázemí, především usnesení se na ohromných výdajích spojených s posilováním kádru.

Příklad: Pokud někdo uvažuje o angažování tahouna Spurs Dele Alliho, ani ve snu to nebude Ajax. Bude to jedině Manchester City, Barcelona, a celá tahle velmi úzká smetánka.

Ajax je navázaný na jinou práci. Na vlastní chov, na důkladný skauting dorostenců po celém světě, aby nebyl závislý pouze na omezené nizozemské produkci, a kromě této cesty může áčko posílit z klubů buď „pod sebou“, nebo naverbovat fotbalisty, kteří se na vyšší úrovni neprosadili.

SESTŘIH LM: Ajax - Tottenham 2:3. Snový obrat, finále ukradl Lucas
Video se připravuje ...

To je třeba případ Dušana Tadiče, jehož s klidným srdcem pustil minulé léto Southampton. A protože v Ajaxu už dlouho funguje doplňování áčka vlastními odchovanci, Tadič do celého soukolí krásně zapadl, stal se nadstandardním hráčem mužstva, kterému pak pomohl brilantními výkony přes Real Madrid i přes Juventus, tedy přes kluby, s nimiž dost možná v příští sezoně Ligy mistrů nezvládne Ajax udržet krok.

A když se to doopravdy stane, nebude to z pohledu slavné nizozemské značky vůbec žádná tragédie.

Ajax stejně jako každý klub funguje v určité světové hierarchii, v ekosystému, kde silnější žijí z těch slabších. A šance slabších je v tom, že „požere“ ty ještě slabší, nebo si poradí jakousi šikovností. Jedině tak si klub zajistí zdravé fungování, na kterém je koneckonců postavený po desetiletí.

Špičková akademie, odvážní trenéři ochotní využít i šestnáctileté hochy, a systematická práce, která z fotbalistů Ajaxu může postupem času udělat lákavé zboží pro světovou špičku. Jako v minulosti z Overmarse, Bergkampa, De Boerů, později třeba Suáreze, Sneijdera, pak Klaasena, Milika, až po současné zázračné děti De Jonga, De Ligta, De Beeka, a brzy dojde na Gravenbercha a jeho vrstevníky.

Pokud takovou práci dovedete dodržovat pořád a neustále neuhýbáte, čas od času se vám může podařit takový úspěch, jakého dosáhl Ajax v této sezoně Ligy mistrů.

A kvůli tomu stojí za to být trpělivý.

Jen se nezbláznit.

Hakim Ziyech (vpravo) po prohrané semifinálové bitvě s Tottenhamem
Hakim Ziyech (vpravo) po prohrané semifinálové bitvě s Tottenhamem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud