8. května 2019 • 23:00

SESTŘIH: Ajax - Tottenham 2:3. Snový obrat, finále LM ukradl Lucas

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pohádka v podobě postupu Ajaxu do finále Ligy mistrů byla jasně narýsovaná, jenže Tottenham předvedl v odvetě semifinále fantastický obrat a ze stavu 0:2 díky hattricku Lucase Moury dotáhl duel k výhře 2:3 a může tak slavit první postup do finále milionářské soutěže. V něm se 1. června v Madridu utká s dalším anglickým celkem z Liverpoolu, který v úterý podobně šokoval Barcelonu. Dva anglické kluby se o triumf z LM střetly naposledy v roce 2008, kdy Manchester United zdolal Chelsea.



Brazilec Lucas s přízviskem Moura snížil v 55. minutě, o pár minut později se pak trefil podruhé a Tottenhamu stačilo k postupu přidat už jen poslední zásah. Spurs tlačili a měli spoustu závarů před domácí brankou, i Ajax ale mohl udeřit. V šesté minutě nastavení se dostal Moura ve vápně ke střele, kterou uklidil k tyči domácí branky a spustil na jedné straně obří euforii a na druhé neuvěřitelný smutek.

Pro Tottenham jde o první finále Ligy mistrů v klubové historii. Jeho nejlepším výsledkem dosud byl postup do semifinále v probíhající sezoně a před 57 lety.

Ajax naopak nedotáhl do konce pohádkový příběh. Do soutěže vstoupil už ve druhém předkole, v osmifinále vyřadil trojnásobného obhájce Real Madrid a ve čtvrtfinále Juventus. Finále si nizozemský celek naposledy zahrál před 23 lety.

Hakim Ziyech (vlevo) po prohrané semifinálové bitvě s Tottenhamem
Hakim Ziyech (vlevo) po prohrané semifinálové bitvě s Tottenhamem

Domácí přitom vstoupili do zápasu skvěle a v páté minutě už vedl. Hostujícího brankáře Huga Llorise nejprve prověřil Dušan Tadič a jeho tečovanou střelu gólman Tottenhamu pohotovým zákrokem vyrazil. Na následný centr z rohového kopu si ale naběhl kapitán Matthijs de Ligt a otevřel skóre.

Tottenham stále postrádal kanonýra Harryho Kanea, ale po trestu za karty se do sestavy vrátil Son Hung-min a korejský záložník mohl bleskově vyrovnat, jenže jeho překvapivá střela skončila na tyči. Další šanci zahodil ve 21. minutě, kdy se sice dostal za domácí obranu, ale slabě vystřelil.

První poločase patřil Ajaxu a ten se dočkal odměny v podobě druhé branky. Po zpětné přihrávce Tadiče, který chvíli před tím vystřelil jen těsně mimo, se prosadil Hakim Zijach.

Tottenham po přestávce přidal a šanci na snížení měl v 52. minutě Dele Alli, ale z voleje brankáře Ajaxu Andrého Onanu nepřekonal. V 55. minutě už se hosté dočkali - po rychlé akci snížil Lucas Moura. O tři minuty později už bylo vyrovnáno. Diega Llorenteho ještě vychytal Onana, ale po zmatcích v obraně se z dorážky podruhé prosadil Moura.

Tottenham v tu chvíli dělil jediný gól od postupu, ale Ajax mohl uklidnit Zijach, jenže v 79. minutě trefil tyč. Hosté pokračovali v náporu a tři minuty před koncem Vertonghen po rohu trefil břevno a dorážku poté vykopnul z čáry jeden z obránců.

Další pojistku Ajaxu mohl z protiútoku přidat opět Zijach, ale hosty udržel ve hře brankář Lloris. Tottenham toho využil dokonale a v šesté minutě nastavení se Moura na vápně otočil s míčem, zamířil přesně k tyči a ukončil pohádkový příběh Ajaxu.

Góly

Domácí: 5. de Ligt, 35. Zijach

Hosté: 55. Lucas Moura, 59. Lucas Moura, 90+6. Lucas Moura

Sestavy

Domácí: Onana – Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico – Schöne (60. Veltman), F. de Jong – Zijach, van de Beek (90. Magallán), Dolberg (67. Sinkgraven) – Tadić.

Hosté: Lloris – Trippier (81. Lamela), Alderweireld, Vertonghen, Rose (83. Davies) – Moussa Sissoko, Wanyama (46. F. Llorente), Eriksen – Alli – Son Hung-min, Lucas Moura.

Náhradníci

Domácí: Veltman, Sinkgraven, Huntelaar, Magallán, Varela, de Wit, Traoré

Hosté: Lamela, Dier, Skipp, Foyth, Gazzaniga, Davies, Llorente

Karty

Domácí: Dolberg, Zijach, Onana

Hosté: Moussa Sissoko, Rose

Rozhodčí

Brych – Borsch, Lupp (vš. GER)

Stadion

Johan Cruijff Arena, Amsterdam

SESTŘIH LM: Tottenham - Ajax 0:1. Jízda pokračuje, rozhodl Van de Beek
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud