Jan Vacek
25. dubna 2016 • 16:40

Ščasný necharakteristicky pro sebe zaváhal. A Sparta za to pykala

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Aspektů, proč Sparta znovu nezvládla šlágr proti Viktorii Plzeň, existuje několik. Jedním z nich je i základní sestava a s ní spojené rozestavení, na které Zdeněk Ščasný vsadil. Kouč Letenských patří k české špičce, pokud jde o určování strategie svého týmu a přípravy na soupeře. Tentokrát to ovšem vůbec nepotvrdil.



Zdeněk Ščasný měl před zápasem hlavní cíl. Seskládat základní jedenáctku tak, aby mohl v záloze figurovat Martin Frýdek. Nakonec se rozhodl pro variantu se čtyřmi obránci, přičemž na levém kraji nastoupil Petr Jiráček. Muž, jenž na tomto postu po podzimním příchodu na Letnou dosud nikdy nenastoupil. Tohle rozhodnutí se později ukázalo jako fatálně špatné.

Samozřejmě, trenér Sparty nebyl v komfortní situaci. Stále řešil rozsáhlou marodku, kvůli které se musel s několika možnými variantami, jak tým poskládat, rozloučit. Přesto existovaly způsoby, jak si poradit a zároveň se vyhnout riziku. A že to riziko bylo, když do největšího ligového zápasu jara vyrukoval se zadní vozbou ve složení, v jakém dosud nikdy nenastoupila.

Nabízela se hra na tři stopery s tím, že by se dozadu k Jakubu Brabcovi a Costovi zasunul Lukáš Mareček. Všichni tři by naskočili na postech, se kterými mají zkušenosti. Nebylo by to pro ně nic nového, na rozdíl od Jiráčka.

Navíc by Frýdek mohl zůstat ve středu pole a nebylo by nutné sahat k nouzovému řešení v podobě nasazení veterána Radoslava Kováče. Na place by se navíc od úvodní minuty objevil Mareček, který na jaře vykazoval konstantní formu. Přesto začal šlágr jen jako náhradník a do hry se dostal až v poločase, kdy nahradil Lukáše Váchu.

Ščasný se ovšem rozhodl jinak. Špatně. Pro sebe i celou Spartu. Letenský kouč udělal chybu, která pro něj rozhodně není charakteristická. Bohužel pro něj v tu nejhorší možnou chvíli.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Plzeň 0:3. Viktoria je bod od titulu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud