Jan Vacek
1. července 2016 • 23:27

Hrdina v ústraní. Trenér Walesu Coleman dokázal se svým týmem zázrak

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gareth Bale, Ashley Williams, Aaron Ramsey. Jména, která se při zmínce o obrovském úspěchu Walesu na evropském šampionátu ve Francii skloňují nejčastěji. Nemělo by se ale zapomínat na jednoho muže. Chrise Colemana, trenéra ostrovní země, který stojí za senzačním tažením Walesu.



Pozice trenéra je v současném fotbale často bagatelizována. Hráči jsou ti, kteří odvádí práci na trávníku. Kteří rozhodují zápasy a určují konečné výsledky. Tyhle mýty se na probíhajícím mistrovství Evropy daří bořit. Stará se o to kouč Itálie Antonio Conte, ale také jeho méně známý kolega Chris Coleman.

Někdejší trenér Fulhamu či Realu Sociedad se rád drží v ústranní, nevyhledává světlo reflektorů ani pozornost médií. Mnohem radši se v tichosti věnuje své práci, která se mu na probíhajícím turnaji úročí v maximální možné míře.

Názorně dokazuje, že i s průměrnými hráči lze předvádět účinný a klidně i atraktivní fotbal. Ano, má k dispozici Garetha Balea, jednoho z nejlepších fotbalistů planety, pouze o něm to ale v reprezentaci Walesu není.

Že něco nejde, jako to třeba říkal po utkání Česka se Španělskem kouč Pavel Vrba? Tahle výmluva pro Colemana neexistuje. Pro svůj tým dokázal ušít strategii na míru. Wales vychází ze zabezpečené a mimořádně pevné obrany, dokáže ale bleskově přepínat do ofenzivy, kde právě využívá kvalit Balea i Aarona Ramseyho, rovněž vysoce nadstandardního fotbalisty. A všechno najednou funguje.

Hráči mají jasně přidělené úkoly, přesně vědí, co se po nich chce. Coleman přesně detekoval silné stránky svého výběru a uzpůsobil jim jak rozestavení, tak i způsob hry. Kabina navíc svému šéfovi věří, jde za ním a na hřišti pro úspěch obětuje cokoli. To je mix, který dovedl Wales až do semifinále. A to rozhodně nemusí být konečná.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud