Jan Vacek
31. ledna 2018 • 18:03

Z Liberce do Premier League za sedm měsíců. Dúbravka je vzácný úkaz

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo z vás to má, pánové?! Kultovní česká hláška na Martina Dúbravku sedí dokonale. Slovenský gólman totiž za pouhých sedm měsíců vystřelil z regionálního Liberce až do nejlepší soutěže světa. Do Premier League. Před tím, co rodák z Žiliny dokázal, lze pouze smeknout.



Ještě začátkem června loňského roku byl hráčem Slovanu. Následně se stěhoval na Letnou. Tam ovšem vydržel jen polovinu sezony, nyní už chytá za kliku brány, jež vede do Premier League. Do úplně jiného fotbalového světa. Do světa, o kterém Dúbravka před půl rokem mohl jen těžko přemýšlet.

Devětadvacetiletý brankář dokázal to, o co usilují stovky mladých i starších hráčů v Čechách i na Slovensku. A co se jim ve většině případů nepovede. Dostal se do Premier League, do mekky fotbalu. V této době to rozhodně není samozřejmost, čím dál více se to stává spíš vzácnější. Dúbravkův příběh je o to impozantnější, že nepíše žádné zbytečné kapitoly. Žádné úskoky z hlavního děje, úhyby jinam. Tady se jde přímo na komoru. Jinak nelze osu Liberec - Sparta - Newcastle označit.

Nutno podotknout, že tenhle slovenský sympaťák si šanci na Ostrovech zaslouží. V Liberci se vypracoval mezi nejlepší gólmany tuzemské ligy, i proto po něm Sparta sáhla. Na začátku letenského angažmá musel Dúbravka ustát krupobití, když mu vůbec nevyšel úvodní duel předkola Evropské ligy proti Crvene Zvezdě a na nějakou dobu mu vyrval místo jedničky z dlaní Tomáš Koubek .

Dúbravka se ale nerozsypal. Naopak, výsostné postavení si uzmul zpět a ve zbytku podzimu Spartu pravidelně držel alespoň trochu nad vodou. Až člověk kolikrát kroutil hlavou, co všechno dokázal pochytat. Při výsledkové bídě Sparty, při trápení posil, Biabianym počínaje a Jankem konče, působil právě slovenský gólman jako etalon klidu v rozbouřeném moři.

To je i částečné vysvětlení, proč Sparta odchodu své opory vystavila zelenou. Zanedbatelnou položkou samozřejmě nejsou ani finance, především se ale těžko bortí sen hráči, u nějž víte, že pro vás celý podzim dýchal. Dúbravka šel životní šanci naproti a byl odměněn. Navíc může zahájit novou etapu kariéry s vědomím, že zrovna on pro Spartu udělal maximum možného.

Brankář Martin Dúbravka je jedničkou také ve slovenské reprezentaci
Brankář Martin Dúbravka je jedničkou také ve slovenské reprezentaci

O Dúbravku jeví zájem Newcastle United. Čím zaujal zástupce anglického celku?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud