Jan Vacek
14. května 2018 • 15:25

Přichází čas Ščasného s Rosickým. Další přešlapy na trhu si Sparta nesmí dovolit

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoli současná sezona Sparty je dávno uklizená ve škatulce „neúspěšná“, snaží se klub na poslední chvíli zachránit, co se dá. Do závěrečného kola bojuje v lize o konečnou třetí příčku, která představuje lákavou vstupenku přímo do základní skupiny Evropské ligy. Zároveň vedení Pražanů intenzivně pracuje na složení mužstva pro nadcházející ročník. A to je mnohem důležitější věc, než jestli rudí nakonec skončí třetí, čtvrtí nebo pátí.



Když si na Letné vyhodnocovali absolutně nezvládnutou první polovinu sezony, na jedné z předních příček seznamu příčin se vyjímala skutečnost, že klub nedisponoval sportovním manažerem. Loni v létě Sparta až příliš uvěřila údajně dobrému instinktu bývalého kouče Andrey Stramaccioniho. Ten měl zásadní slovo v tom, jací hráči mužstvo posílí.

Do Sparty proto přišla celá řada drahých hráčů v čele s Markem Jankem, Talem Ben Chaimem či Georgesem Mandjeckem, kteří ovšem předpoklady nenaplnili a z klubu už byli (nebo budou) odejiti.

I proto majitel klubu Daniel Křetínský v zimě jmenoval sportovním ředitelem Zdeňka Ščasného, jenž dostal k ruce klubovou legendu Tomáše Rosického . První úkol tohle duo zvládlo skvěle. Sparta v polovině ročníku přivedla čtyři hráče. Dva zapadli okamžitě: Nicolae Stanciu a Florin Nita. Třetí Guélor Kanga s výhradou. Záhy se ale stali hlavními tahouny mužstva. I vinou zdravotních lapálií se neprosadil pouze univerzál Mihailo Ristič.

Nyní ovšem na Ščasného s Rosickým čeká mnohem složitější úkol. Sahat musejí do složení defenzivní formace, což je vždycky citlivé. Obrana Pražanů nefunguje, jsou v ní povážlivé trhliny, které je nutno zacelit.

Sparta i po příchodu kouče Pavla Hapala deklarovala, že se odklon od internacionalizace klubu nekoná. Je rozhodně správné, že největší český klub nechce uhýbat z nastoleného směru. Byť má v hledáčku i několik hráčů z české ligy, primárně hledí za hranice České republiky. Z hlediska individualit má Sparta pro příští sezonu z tria těžkých vah kádr připravený nejlépe. V létě ho ale musí na konkrétních postech posílit. A významně.

Jmen na papíře figuruje celá řada, ale je nutné, aby (nejen) Ščasný s Rosickým zvolili správně. Další přešlapy už si Sparta zkrátka dovolit nemůže. Na trofeje čeká už hrozivě dlouho.

Tomáš Rosický má po konci hráčské kariéry novou roli ve vedení Sparty
Tomáš Rosický má po konci hráčské kariéry novou roli ve vedení Sparty

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud