Jan Vacek
24. června 2018 • 18:38

Anglie má střelce, rychlost i sebevědomí. Otázkou je ale odolnost

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva zápasy, šest bodů, k tomu dominantní skóre 8:2. Anglie může odfajfkovat úspěšný vstup do mistrovství světa. Duely s Tuniskem a Panamou zvládla. O reálné síle výběru trenéra Garetha Southgatea víme znovu o něco víc. Jedná otázka ale zůstává nezodpovězena: jak je na tom mladý tým s odolností?



Na úvod nutno podotknout, že dosavadní soupeři Albionu nebyli z nejtěžších. To tedy rozhodně ne. Čekalo se, že Anglie bude mít po dvou utkáních na kontě šest bodů. Taková je i realita, byť střet s Tuniskem zachraňovali Ostrované až v nastaveném čase.

Přesto můžeme o ambiciózním mužstvu říct následující. Má obrovskou sílu směrem dopředu. V obou zápasech si Angličané vypracovali spoustu vyložených šancí. S touhle disciplínou opravdu problém nemají.

Navíc dokážou hrát nesmírně rychle, což ukázalo hlavně úvodních 20 minut prvního zápasu. V něm Albion předvedl festival bleskových výpadů, které tuniská obrana absolutně nebyla schopná zastavovat. K tomu připočtěme elitního střelce v podobě Harryho Kanea, autora už pěti branek. A taky obranu, jenž v kvalifikaci dostala z evropských týmů společně se Španělskem nejméně branek ze všech. Pouhé tři.

Třetí brankou na mistrovství světa v Rusku poslal Harry Kane Anglii do dvoubrankového vedení proti Panamě
Třetí brankou na mistrovství světa v Rusku poslal Harry Kane Anglii do dvoubrankového vedení proti Panamě

Co ovšem neznáme, je míra odolnosti relativně nezkušeného týmu. Napříč kvalifikací se Albion nedostal do situace, kdy by stál zády u zdi. Svou skupinou prolétl s bilancí osmi výher a pouhých dvou remíz. Prvním opravdu skutečným testem bude čtvrteční řež s Belgií. Nejen, že ve hře bude první příčka. Anglii tenhle duel nastaví relevantní zrcadlo.

Čistě z výkonnostního pohledu nemusí mít Kane a spol. z nadupané belgické mašiny vrásky, do fotbalových klání ale promlouvají i další aspekty. Psychika, odolnost, mentální nastavení. V minulosti se často stávalo, že právě na to Anglie na velkých turnajích dojela. Vzpomínat celou řadu prohraných penaltových rozstřelů netřeba.

Současný tým vypadá jinak. Svěže, nespoutaně, bezstarostně. Jako by pro něj fotbal byl čirou radostí bez chmur. Pokud to potvrdí i proti Belgii, jednomu ze spolufavoritů celého šampionátu, budeme ji moci směle zařadit rovněž do okruhu širších kandidátů na zlatý kov.

Góly

Domácí: 8. Stones, 22. Kane, 36. Lingard, 40. Stones, 45+1. Kane, 62. Kane

Hosté: 78. Baloy

Sestavy

Domácí: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier (70. Rose), Loftus-Cheek, Henderson, Lingard (63. Delph), Young – Kane (C) (63. Vardy), Sterling.

Hosté: Penedo – Murillo, Torres (C), Escobar, Davis – Bárcenas (69. Abdiel Arroyo), Cooper, G. Gómez (69. Baloy), Godoy (62. Ávila), Rodríguez – Pérez.

Náhradníci

Domácí: Pope, Butland, Alexander-Arnold, Cahill, Delph, Jones, Rose, Alli, Dier, Rashford, Vardy, Welbeck

Hosté: Baloy, Arroyo, Calderón, Rodríguez, Cummings, Machado, Díaz, Pimentel, Ovalle, Tejada, Torres, Ávila

Karty

Domácí: Loftus-Cheek

Hosté: Cooper, Escobar, Murillo

Rozhodčí

Grisha (Egypt) – Achik (Maroko), Ahmed (Súdán)

Stadion

Stadion Nižnij Novgorod (Nižnij Novgorod)

Návštěva

43319 diváků

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Belgie 3 3 0 0 9:2 9
2. Anglie 3 2 0 1 8:3 6
3. Tunisko 3 1 0 2 5:8 3
4. Panama 3 0 0 3 2:11 0

FAKTA MS: Německé zmrtvýchvstání, penalty, ruský doping a křepčící Moskva
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud