Jan Vacek
10. března 2019 • 12:56

Kanga, Dočkal a Sáček v záloze Sparty? Z toho jde strach

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skvělý výkon, drtivé vítězství 4:0, ovace vyprodané Letné vestoje. Na spočítání radostí, které Spartě přivál suverénní triumf nad Viktorií, by dost možná prsty na obou rukou nestačily. Jedna věc, na první pohled možná ne ta nejvýraznější, ovšem může být směrem do budoucna naprosto zásadní. Včerejší šlágr totiž ukázal, jak obrovsky dominantní silou Pražané ve středu pole disponují.



Nějakou chvíli se na to čekalo, právě proti Viktorii to přišlo. Trenér Zdeněk Ščasný vedle sebe postavil do základní sestavy Bořka Dočkala a Guélora Kangu. Ačkoli první jmenovaný nastoupil na pravém křídle, velice rychle po zahájení hry Sparta odkryla karty. Dočkal se totiž velice často stahoval do středu pole, kde kooperoval právě s Kangou.

Na hřišti o sobě věděli, často si měnili balony, míchali soupeře. K nim se navíc připojil i Michal Sáček, jenž v tichosti a relativním ústranní roste v jednu z hlavních hybných sil ambiciózního celku. Proti Západočechům nadchl, nejen vstřeleným gólem, ale nekonečnou pracovitostí, přímočarostí a všestranností.

Sáček ukázal, že může plnit roli „kyvadla“. Byl neustále v pohybu, vyvážel balony od stoperů, stahoval se k postranním čarám, kde kombinoval s krajními hráči, vytvářel servis pro Kangu s Dočkalem.

Tenhle způsob hry klade velký tlak na pozici pravého obránce, kde musí být hráč, jenž je schopen eliminovat oslabení své strany vzniklé právě Dočkalovo častým přesunem do středu. Alex Chipciu tuhle roli splnil náramně, směrem dozadu neměl problémy, zároveň měl kondičně na to, aby podporoval i útok.

Při jednoznačném triumfu 4:0 tak byl právě střed pole hlavní zbraní Letenských. Účinně ho doplnil bojovník Martin Frýdek, který čistil prostor před stopery a potvrdil, že tyhle zápasy, kdy se nemusí za každou cenu nutit do výstavby hry, jsou pro něj. Pokud uvážíme, že Sparta v sobotu ještě nemohla využít zraněného Martina Haška, jde z její síly ve středu hřiště strach.

Samozřejmě, dělat závěry po jednom zápase, byť proti špičkovému soupeři, by bylo unáhlené. Pražané tuhle dominanci musí demonstrovat i za týden proti Olomouci. A pak v dalších zápasech, to je zkrátka jejich úděl. Potenciál však v záložní formaci rudých třímá obrovský.

Momenty, které zvedaly ze sedaček. Krásné i kontroverzní momenty duelu Sparty s Plzní
Video se připravuje ...

Hložek načal Plzeň a zářil: Děkuju trenérovi za šanci
Video se připravuje ...

Ščasný: Vidíte, že jsem Kangu neodepsal. S Dočkalem si vyhoví
Video se připravuje ...

Michal Sáček se raduje ze své první ligové trefy v dresu Sparty
Michal Sáček se raduje ze své první ligové trefy v dresu Sparty

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud