Jan Vacek
19. května 2022 • 11:25

Fanoušek ≠ nepřítel. Pokud to český fotbal nepochopí, není mu pomoci

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
18
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ JANA VACKA | Jak udělat ze svátečního zápasu bohapustou grotesku během několika vteřin, to ve středu večer ukázali těžkooděnci, kteří doslova obsadili hřiště v duelu Slovácka se Spartou. A ještě si na pomoc vzali psy. Ať už tahle „akce“ byla na popud policie či pořadatele finále MOL Cupu, tedy FAČR, byla to pouze trapná demonstrace rádoby síly. V situaci, kdy k ní nebyl žádný objektivní důvod. Fanoušek není automaticky nepřítel. Tohle by si měli odpovědní velmi rychle uvědomit.



Fotbal a fanoušci, to odjakživa patří k sobě. Spojené nádoby. Jasně, někdy se nám dění na tribunách nemusí líbit. Někdo neschvaluje nadávky soupeři, jiný zase světlice a další pyrotechniku. V pořádku, právo každého.

Všichni se ale asi shodneme, že bez atmosféry je fotbal úplně jiným sportem. Přesvědčit jsme se o tom mohli v covidové době. Prázdné stadiony, nálada jako v divadle. Pořádně to nebavilo nikoho. Hráče ani trenéry.

Fanoušci zkrátka fotbalu dodávají šmrnc. Svou vášní dělají z bídných zápasů průměrné a z těch průměrných výborné. Schválně, kolikrát jste si ve svém okolí postěžovali ve stylu: fotbal nestál za nic, ale atmosféra skvělá. Takže jsem si to vlastně užil/a.

O to smutnější je, když musíme sledovat, jak v 70. minutě rozjetého finále napochodují pomalu na hrací plochu policejní těžkooděnci se psy. Ještě kdyby zamířili pod sektor, kde se srocuje nejtvrdší jádro sparťanských příznivců, mělo by to alespoň nějaké odůvodnění. Byť v mých očích krajně nedostatečné.

Oni ale šli pod hlavní tribunu. Pod ochoz, na kterém byli usazeni povětšinou VIP hosté. Činovníci klubů, zástupci sponzorů. Rodiny s dětmi. Lidé, kteří se přišli podívat na hezký fotbal. Nic víc, nic míň.

Místo toho ale museli sledovat, jak na ně z pár metrů štěkají psi (pozor, ti v této blamáži rozhodně nejsou viníky, bohužel jen domnělým nástrojem síly).

Dovedete si představit, co by následovalo, kdyby se během oněch několika minut, co se v Uherském Hradišti tahle skandální scéna odehrávala, dostalo těžiště hry právě ke zmíněné postranní čáře? Kdyby došlo k souboji o míč a některý z hráčů třeba vlétl do téhle policejně-psí živé zdi?

Lepší nedomýšlet.

SESTŘIH: Slovácko - Sparta 3:1. Domácí získali premiérový pohár
Video se připravuje ...

Naprosto dokážu pochopit, kdyby odpovědné osoby měly oprávněný pocit, že je takovýto manévr na místě. Ale byl? To jsme se ani po utkání nedozvěděli. Vyjádření k incidentu byla obecná, vlastně neříkající vůbec nic.

Nicméně dejme tomu, že byl skutečně důvod pro takový zásah. Proč tedy policisté se psy záhy „zabrané“ území zase opustili a stáhli se do ústraní? Kdyby opravdu měli důvodné podezření, že se „něco chystá“, měli by přece trvat na svém postupu.

Takhle to bohužel vypadá, že došlo k nepochopitelnému komunikačnímu zkratu, který pošpinil jinak moc hezkou finálovou bitvu.

Během ní se při tom nedělo nic, co by překračovalo standardní meze. Ano, z obou kotlů létaly nadávky, i nějaká ta světlice se objevila. Ale víc nic. Byl to důvod, aby šla policie na špičky? Už v 70. minutě? Pokud ano, měla jít do prostoru za branku. A ideálně bez psů.

Ti jsou totiž v tomhle případě očividně pouze jakýmsi nástrojem, který by měl ve fanoušcích vyvolat strach. Nebo se snad máme bavit o tom, že by je policisté na příznivce, kteří by se snažili proniknout na hrací plochu, pustili?!

Za sebe v tom vidím jen trapnou demonstraci síly, aneb podívejte se, jak dobře jsme na vás připravení… Mnohem milejší by mi bylo, kdyby policisté případné nezvané návštěvníky na hřišti bez milosti sebrali, napařili jim flastry a pochopitelně i zákaz vstupu na stadiony po celé republice.

Klidně. Pravidla jsou jasně daná, fanoušci je musí dodržovat. Kdo nebude, toho čeká adekvátní postih. K tomu ale přece nepotřebujete psy…

Nechci mluvit za ostatní, ale když jsem sledoval, jak se sparťanský kapitán Bořek Dočkal po posledním utkání v kariéře loučí s fanoušky v obležení těžkooděnců, nebylo mi dobře. Trapné, smutné, nedůstojné.

Pokud český fotbal nepochopí, že fanoušek automaticky není nepřítel, nebude mu pomoci. Středeční scény z Uherského Hradiště by měly být posledním impulsem, aby se začalo něco dít.

Vstoupit do diskuse
18
Články odjinud


Články odjinud