Jaromír Jágr
27. února 2013 • 17:03

Na vzpomínky moc nejsem, ale na Nagano nejde zapomenout

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zase vás všechny zdravím a tentokrát začnu ještě dozvukem Nagana. Už je to patnáct let, co jsme vyhráli olympiádu, ale jak jsem si mohl všimnout, hodně se o tom v Česku teď mluvilo. A nedivím se. I já na ten turnaj pořád a rád vzpomínám, přece jenom na to nejde zapomenout. U vás ve Sportu už jsem o tom něco říkal, ale snad nevadí, když i teď přidám ještě nějaký postřeh.



Trochu mě mrzelo, že jsem v sobotu nemohl být také v Praze, kde se setkala většina mých tehdejších spoluhráčů. Viděl jsem i nějaké fotky a videa a docela jsem se pobavil, je super všechny kluky takhle vidět po těch letech. A koukat, jak se kdo změnil, i když celkově moc ne. Akorát někomu už pár vlasů ubylo, nebo naopak o dost přibylo, viď Prochy? Myslím Martina Procházku, teď už i slavného tanečníka, kdyby náhodou někdo nevěděl. Což ale nepředpokládám...

Muselo to být pro všechny fajn shledání po těch letech. Nikdy nezapomenu hlavně na přivítání na Staroměstském náměstí, akorát škoda, že jsme si to s fanoušky nemohli doma užít delší dobu, hned jsme se zase vraceli do zámoří. A tam už potom ten náš úspěch skoro nikoho nezajímal...

Ke zlatému triumfu nás dovedlo hlavně týmové pojetí. Před pár dny mi někdo připomněl, že jsem prý tehdy do novin povídal, aby mi příště před jméno na soupisce napsali 68 D, tedy jako defense. Je možné, že jsem to skutečně prohlásil, já už jsem totiž navykládal takových volovin... Asi jsem narážel na to, že jsem se kromě útočných akcí soustředil také na obranu. Protože v Naganu jsme všichni museli myslet na mužstvo. Což bylo rozhodující. Já jsem tehdy z NHL byl zvyklý dávat každý zápas gól, kdežto na olympiádě to bylo úplně o něčem jiném.

Pochopitelně si ještě vybavím, jak jsem dal gól Američanům. Dá se říct, že je to moje typická akce, kterou jsem zmínil i na instruktážním videu na Facebooku. A doufám, že někdo z těch mladých kluků, kteří to třeba použijou, budou mít možnost se takhle prosadit i na podobně významném turnaji.

Moc bych jim to přál, i když je pravda, že tohle už se asi nebude opakovat. Bylo to poprvé, co se na olympiádě mohli ukázat hráči z NHL, takže to bylo něco speciálního. Na vzpomínky moc nejsem, ale na Nagano nejde zapomenout. Nikdy. Akorát je hrozné, když si člověk uvědomí, jak to letí. Už je to patnáct let...

Teď zase zpátky do přítomnosti, takže krátce ještě zmíním Kladno. To sice usilovalo o přímý postup do čtvrtfinále extraligy, ale nakonec to nevyšlo. Ale i tak je dobře, že se Rytíři dostali aspoň do předkola a budou začínat doma. Což je v sérii, která se hraje jen na tři vítězství, velká výhoda.

Určitě jim budu držet palce, aby se dostali co nejdál. Znáte to, v play off se fakt může přihodit cokoliv. No řekněte – kdo z vás by tipoval, že loni získají Stanley Cup hokejisté Los Angeles? A není to zdaleka jediný překvapivý vítěz za poslední roky. Takže ve sportu si nemůžete dopředu něco nalajnovat. Což je správné.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud