Jiří Fejgl
28. listopadu 2022 • 14:45

Němci se vrátili k přirozenosti. Pragmatismus nade vše, zavelel Flick

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne, nemají nejlepší období. Na minulém šampionátu propadák, na Euru rovněž. V Lize národů jakbysmet. Do fotbalového Mundialu v Kataru vstoupili prohrou s Japonskem, lehkovážnou hrou, která na ně fakt nesedí.

Ale přece… Sakra… Jsou to pořád Němci, ne?



Shrňme si, proč je (skoro) nikdo na planetě fotbal nemá rád. Většinou vyhrávali, tedy ne pokaždé, jak v nejslavnějším výroku dějin pronesl anglický glosátor (už se skoro zapomnělo, jak byl skvělý útočník) Gary Lineker, projevem, jenž fanoušky zrovna neuchvátil.

Byli jako stroj, bez emocí, spíše s nadřazeností, která vyzařovala z tváře kupříkladu Lothara Matthäuse. Po hřišti chodil s vystrčeným hrudníkem, on byl ten pán zelené plochy. Zamračený, precizní, strojový. Německý symbol, který své curriculum vitae naleštil především na mistrovství světa v roce 1990 v Itálii. Tam proměnil penaltu proti Čechoslovákům ve čtvrtfinále, ve finále pak pustil k jedenáctce Andrease Brehmeho, který otevřel vodopád slz z očí Diega Maradony.

Německo bylo tehdy nepřekonatelné, nepříjemné, „hnusný“ soupeř.

V Kataru to bylo v prvním utkání úplně jinak. Jako kdyby se německá DNA kamsi vypařila. Hezky, hezky směrem do útoku. Dozadu pohoda, klídek. Přitom Japonci už při pohledu na kádr budili respekt, mají mraky výborných hráčů v nejlepších ligách. Němci však byli bohorovní, což k jejich nátuře vůbec nesedí.

Proto přišla prohra - ale také prozření.

Hansi Flick, renomovaný kouč, jenž naprosto oprávněně dostal po úvodním duelu „velkou bídu“ od expertů i fanoušků, nejprve předstoupil před dav. Vysvětlil své nepovedené tahy, co se týče sestavy i střídání, nechal se grilovat. Kousavé otázky zvládl.

Pak se mu povedla i proměna týmu, německé to chlouby. Vsadil na německou přirozenost. Nechal na lavici Leroye Saného, vyztužil střed pole Leonem Goretzkou. Španělské hravosti čelil silou a disciplínou. Byl to zkrátka pragmatický přístup, který v minulosti stavěl Die Nationalmannschaft na piedestal.

„Jsem na své hráče hrdý,“ pronesl pak Flick.

Hlavní „práci“ však odvedl on, jak upozornil i magazín Kicker: „Tohle byl úplně jiný tým než posledně.“

Němci jsou zpět ve hře. Zda mohou myslet úplně nejvýš, je na pováženou. Ale znáte to. Lineker by mohl vyprávět…

Německo Vše o klubu ZDE

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Japonsko 3 2 0 1 4:3 6
2. Španělsko 3 1 1 1 9:3 4
3. Německo 3 1 1 1 6:5 4
4. Kostarika 3 1 0 2 3:11 3

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud