Jiří Fejgl
30. května 2023 • 15:45

Pelta vs. Horejš: dva světy, které se nepropojily. Vyhazov dává smysl

Autor: Jiří Fejgl, inf
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ JIŘÍHO FEJGLA | Šlo o pokus drhnoucí od první chvíle. Miroslav Pelta, vládce jabloneckého fotbalového světa, někdy na jaře minulého roku vymyslel experiment, jenž neměl příliš velkou šanci na úspěch. To se potvrdilo v noci z neděle na pondělí, kdy bleskově vyhodil od týmu kouče Davida Horejše přesto, že v minulém týdnu plánovali společnou budoucnost.



Jeho palec dolů směrem k trenérovi byl na jednu stranu nečekaný kvůli posledním dnům. Vždyť Horejš ještě v neděli večer po zpackaném zápase s Teplicemi, po němž mužstvo dosedlo na konečnou třináctou figuru v tabulce, hráčům oznamoval, že dostanou plány na dovolenou i jak bude vypadat příprava.

Druhý pohled je však pochopitelný. Symbióza majitel, trenér, ta nutnost pro potenciální úspěch, byla v Jablonci jen chimérou. V podání pánů se střetly dva světy. Jako by je symbolizoval fakt, že jeden - ten mocnější - pochází ze severu a druhý z jihu. Opačné póly, jiné představy o fungování.

Ví se to, přesto připomeňme. Pelta je stará škola, praktik, tak trošku cynický fotbalový pragmatik. Nezajímá ho, co se na stadionu děje v týdnu, zásadní je vítězství o víkendu. Cesta pro něj rozhodně není cíl. Jede v módu svého letitého kumpána Ivana Horníka , který rád říkával: „Důležitý jsou body, na všechno ostatní se vy…kašli.“

Naproti tomu Horejš jde s dobou, jak se říká. Rád využívá datovou analytiku, hráče usměrňuje pomocí videa, při tréninku nad hřištěm lítá dron s kamerou, aby borci pod ním dostali lepší zpětnou vazbu. Je vlastně pravým opakem minulého trenéra Petra Rady, jenž se podobným vymoženostem spíše posmíval.

Proto bylo překvapení, že Pelta Horejše najal, vždy dal spíše na typy značky Rada.

Šéf se však po ubohé sezoně rozhodl pro radikální variantu. Chtěl prostě zkusit něco jiného, i když šel proti vlastnímu přesvědčení. Bylo tedy logické, že nastaly třaskavé momenty. Jablonec nezačal sezonu dobře, projevila se radikální změna systému hry i tréninků. Zjednodušeně se čekalo, až si vše sedne. Jenže výsledkově to drhlo, navíc v půlce října přišel krach v poháru s druholigovým Vyškovem.

Tehdy byl Horejš na vyhození, stadionem létala slova o zbytečných dronech…

Pelta se však uklidnil, uvědomil si, že do akce investoval slušné peníze, tudíž je příliš brzy zadupat vše do země. Podobná situace se opakovala ještě minimálně dvakrát, Horejš vše ustál.

S majitelem plánoval další sezonu, mluvili spolu ještě v týdnu před posledním utkáním. Přesto přišel vyhazov, který však (nakonec) dává smysl. Pelta a Horejš jsou dvě jednotky, které k sobě nepasují.

FK Jablonec Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
11. Ostrava 35 11 9 15 53:50 42
12. Teplice 35 11 9 15 45:67 42
13. Jablonec 35 10 10 15 49:63 40
14. Pardubice 35 11 4 20 38:63 37
15. Zlín 35 7 13 15 43:60 34
16. Brno 35 8 9 18 41:64 33

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud