Jiří Punčochář
3. dubna 2017 • 22:40

Pětka budiž pochválena. Návrat k rozšířeným penaltám k play off pasuje víc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prodloužení na konci hokejových zápasů jdou cestou neustálého zmenšování počtu hráčů na ledě, za pár let se budou po prázdném place nahánět možná jen dvojice utahaných hráčů. Nájezdy šly opačnou cestou, počet jejich exekutorů se pro extraligové play off oproti nedávným rokům zvedl na každý tým z tří na pět. Po první ukázce rozstřelu v letošní vyřazovací části, která byla k vidění v Brně, je potřeba říct, že to byl jednoznačně správný krok.



V pěti se dřív nájezdy jezdily. Tak jako ve fotbale se z obou stran vystřídá pět nájezdníků, než je znám vítěz. Můžete nesouhlasit s tím, že se nájezdy vůbec konají, třeba souhlasíte s těmi, kteří by raději hráli nekonečná prodloužení. Může být. Ale pokud je to tak, že se jde do rozstřelu, je návrat k pěti sériím prospěšný.

Pokud jsou na nájezdy jen tři pokusy, jak je to v základní části extraligy, může být po dvou várkách hotovo. Čtyři borci se protočí, dva dají, dva ne, a je konec. Pro play off je to až moc velká loterie, která už si víc než s hokejem tyká s hozením mince nebo střižbou kámen, nůžky, papír.

Pět sérií skýtá mnohem delší drama. Takové, jaké na konec dvacetiminutového thrilleru v prodloužení patří. První ani druhé selhání ještě nemusí být tak fatální, pořád je šance rozstřel otočit, přiklonit si výhru na svoji stranu. A když je skóre vyrovnané, o to víc graduje napětí. Je víc prostoru pro vyniknutí střelců i brankářů. Tyčka, super zákrok, odskočení puku před prázdnou brankou po blafáku a pořád se jede dál.

V neposlední řadě se taky eliminuje varianta, aby po skončení tří sérií sérií nájezdů jezdil jeden a ten samý hráč pořád dokola, takže to nakonec skončí tak, že se díváte na dovednostní soutěž dvou plejerů.

Ne s každou novinkou v extralize musíte souhlasit. Ale tahle je prostě fajn.

Kometa Brno - Mountfield HK: Série je srovnaná! Vítězným střelcem je Tomáš Knotek
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud