Jiří Punčochář
22. července 2017 • 18:46

Froome může děkovat perfektnímu týmu, ale Tour si orazítkoval sám

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přestože na Tour de France nevyhrál ani jednu etapu, což se mu stalo poprvé ze všech čtyř let, kdy závod ovládl, je Chris Froome nanejvýš zasloužením vítězem letošního ročníku. Vybojovat titul by bylo přetěžké, ne-li nemožné, kdyby za sebou neměl vynikající tým Sky, který ho podržel neskutečně ve všech krizových momentech, jimiž prošel. Je to tým, jemuž musí Froome za letošní prvenství poděkovat. Ale taky by na něho nedosáhnul, kdyby neuměl sám závodit.



Není tajemstvím, že Chris Froome není v této sezoně ve své nejlepší životní formě, a nebyl v ní ani na Tour de France. Letos to na Tour nebyl ten závodník, používající nejrůznější taktiky k vyhrávání, jakým byl vloni. Ani jím nemusel být, protože jeho tým Sky změnil Tour v týmovou soutěž, ve které kraloval.

V závěrečný závodní den, v časovce v Marseille, však Froome taky potvrdil, že na svém vítězství má značný podíl sám. Časovku za něho tým neodjel, na rozpálené silnici na jihu Francie pelášil Froome k cíli sám. Téměř bezchybně, patří se říct. Rigoberto Urán z trati málem vyletěl, Romain Bardet na ní málem padnul vyčerpáním. Froome ne.

A tak, jak byl ze všech favoritů závodu nejlepší v úvodní časovce v německém Düsseldorfu, byl nejlepším i na závěr v Marseille.

Není to etapové vítězství, přesto může Froome hrdě konstatovat: „Tour jsem vyhrál JÁ. Nikdo mi vítězství nedaroval, nespadlo mi do klína.“

Ne náhodou letos Froome nevyhrál na Tour ani jednu etapu a Sky jasně vede pořadí týmů. Tady je potřeba hledat klíč k Froomovu dalšímu prvenství. Ale cyklistika je týmovým sportem jako všechny ostatní kolektivní sporty, v nichž je potřeba lídrů, dříčů i nosičů vody.

Froome tím lídrem je. Třebaže neměl vždy nejlepší výkonnost, dokonce ani ve svém týmu ne, nikde taky vysloveně nevyhořel. Potkalo ho jen jedno klopýtnutí v horském dojezdu, který prohrál na celé čáře. Hravě to dokázal napravit. Se svými domestiky rozehrával Froome na špici etap hry jako nejlepší šachisté, kombinoval skvěle síly svých vojáků se silami vlastními, měl Tour pod kontrolou. Práce týmu Sky pod jeho vedením byla tak důkladná, že jej nikdo nedokázal sestřelit.

Části svého náskoku nezískával Froome v horách, kde se obvykle Tour rozhodovala, ale častěji v časovkách, na větrných rovinách nebo v klasikářských dojezdech.

Nejlepším vrchařem letos na Tour nebyl, to je potřeba říct. Fabio Aru ho v prudkém kopci dokázal porazit dvakrát, Rigoberto Urán jednou.

K titulu je to v určitých fázích Tour de France přiblížilo, zajistit ho jim to však nedokázalo. Froome byl komplexnějším jezdcem, s lepší taktikou. Plus s výrazně lepším týmem.

Proto je vítězem po zásluze. Pouze pro jeho případnou hrdost hraje, že si titul „orazítkoval“ v Marseille osobně.

Chris Froome se raduje ze svého celkem čtvrtého vítězství na slavné Tour de France
Chris Froome se raduje ze svého celkem čtvrtého vítězství na slavné Tour de France

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud