Jiří Vítek
17. dubna 2018 • 11:07

Černé zlato z Montrealu. Plekanec konečně ukázal, proč si ho v Torontu vybrali

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Připomínal hlídacího psa, který výhružně zavrčí při sebemenším náznaku nebezpečí. Zatímco druhý duel série mezi Bostonem a Torontem patřil šestibodové Pasta show, o dva dny později zazářila česká stopa na druhé straně – Tomáš Plekanec. Jeho přínos nenajdete v sestřihu nejzajímavějších akcí, černá práce druhého útoku Leafs se však plně odráží v konečné výhře 4:2.



V Montrealu se blížil k tisícovce odehraných utkání, na konci února však přišla výměna do Toronta, jednoho z největších rivalů Canadiens. Český pracant pokorně sklopil hlavu, shodil porost na bradě, oblíbenou čtrnáctku vyměnil za devatenáctku a začal psát novou kapitolu svého hokejového příběhu.

V modrobílém dresu odehrál do minulého týdne devatenáct duelů, ve čtvrtém útoku trávil na ledě v průměru jedenáct minut za zápas a v součtu se dvěma asistencemi na kontě zaujal asi jako prodavač sladkého popcornu. Za tohoto chlapa jsme dali volbu ve druhém kole draftu? kroutili hlavou příznivci Leafs.

Nervozitu ještě přiživily dvě porážky na úvod play off na ledě Bruins, především útok Pastrňák – Bergeron – Marchand řádil jak utržený a posbíral celkem dvacet kanadských bodů. Až třetí duel zchladil tuhle útočnou chásku. Trenér Mike Babcock zamíchal sestavou a odepisovaného Plekance přesunul do druhého útoku. Na jednom křídle mladík Mitch Marner, na druhém veterán Patrick Marleau.

Léčba Plekancem zabrala, i díky domácímu prostředí. Babcock využil možnosti dostřídávání a na Pastrňákův útok nasazoval právě Plekance. Ne občas, když se vše zrovna sešlo, ale při každé příležitosti. Jakmile přistály na ledě Pastrňákovy brusle, skákal na led i Plekanec.

Účinek? Maximální. Bostonská svatá trojice vyšla bodově naprázdno, Plekancův útok se navíc podepsal pod tři ze čtyř gólů Toronta. Dvakrát rozsvítil červené světlo z protiútoku Marleau, ve třetím případě (u vítězného gólu na 3:2) sehrála druhá formace své střídání natolik šikovně, že zabránila Pastrňákovi a spol. vystřídat a současně pustila na led Matthewsův útok, který rozhodl o výhře Bruins. Trio PBM se po devadesátivteřinovém střídání odploužilo se sklopenými hlavami na střídačku.

Dostřídávání elitní bostonské řady klaplo na jedničku. Plekanec konečně dostal roli, kterou znal z Montrealu. Za svoji dotěrnost schytal především od Marchanda nespočet drobných krosčeků a píchnutí holí, které však zvládl s ledovým klidem oplatit. Otrávit chlápka v roláku jen tak někdo nezvládne, byl jako ropa: nevzhledná, lepivá, ale zatraceně cenná.

Celkem strávil na ledě 17:58, z útočníků Leafs si pro sebe ukrojil druhou největší porci. Do statistik se zapsal jednou asistencí, jeho výkon ale nejlépe reflektuje pohled na čísla soupeře.

David Pastrňák: 0+0, -2
Patrice Bergeron: 0+0, -2
Brad Marchand: 0+0, -3

Jednorázový úspěch? Kdeže. Tutéž formaci měl na starost i v základní části ještě jako hráč Montrealu, kdy proti ní odehrál při hře pět na pět přes devatenáct minut, během nichž si bostonské rakety připsaly jediný gól. Tentokrát měl proti sobě hvězdné trio celých patnáct minut, které zvládl na jedničku s hvězdičkou.

Pravda, i tentokrát byly hvězdy Bruins vidět. Pastrňák s Marchandem trefili v jediné bostonské přesilovce tyčku, v závěrečné power play pak gólman Andersen vytáhl proti prvně jmenovanému zákrok večera, týdne a možná i celé sezony.

Na nedostatek štěstí však Bruins nemohou žehrat, tenhle zápas zkrátka patřil druhé straně. Výhra 4:2 odpálila v Air Canada Centre kotel radosti, Toronto snížilo stav série na 1:2 a vrátilo svým fanouškům do žil postupně vyprchávající optimismus.

Největší účinek však může mít pondělní večer na Plekance. Konečně vystoupil ze stínu čtvrtého útoku, dostal důležitou roli a ukázal, že na konci přestupního období nepřišel jako sabotér z Montrealu, ale právoplatný člen týmu, který může zaútočit na Stanley Cup.

Patrick Marleau byl jedním z úspěšných střelců, kteří srazili Boston.
Patrick Marleau byl jedním z úspěšných střelců, kteří srazili Boston.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud