Jonáš Bartoš
25. února 2014 • 16:04

Lafata se může smát. Měl končit za Bílka, potřebuje ho i Vrba

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

David Lafata už si několikrát předpovídal konec reprezentační kariéry. Jenže vždy, když mají ke slovu přijít mladší bombarďáci, přečte reprezentační trenér během nominační tiskovky jeho jméno. Pro přátelák s Norskem ho vybral i Pavel Vrba jako jednoho ze dvou hrotových útočníků. Proč?



Lafata víc než před rokem sám sebe označil za turistu, co sice na srazy reprezentace jezdí, ale na hřišti se při zápase neukáže. Když ale naposledy na Maltě dostal šanci od začátku, při české výhře 4:1 se odvděčil gólem a asistencí. Skromný a tichý kapitán Sparty totiž stále dokáže to, co se po něm chce – střílet góly.

Rok co rok to předvádí v Gambrinus lize, naposledy v pondělí sestřelil Brno. Útočníkovy pohody si na tribuně nemohl nevšimnout Pavel Vrba, v jehož reprezentačních plánech nejdřív Lafata patrně vůbec nefiguroval.

Sparťanský kapitán David Lafata se raduje z gólu do sítě Zbrojovky BrnoFoto Michal Beránek Sport

Nový šéf české střídačky staví tým s výhledem pro kvalifikaci na EURO 2016, případně na světový šampionát v Rusku 2018.

Do útoku tedy hledá spíš mladé pušky, nikoliv zkušeného harcovníka, co valnou část kariéry „prostřílel“ v Gambrinus lize.

Jenže Vrba na úterní tiskovce, pro mnohé překvapivě, znovu přečetl jméno David Lafata. Dvaatřicetiletým střelcem vyřešil nemilou situaci v útoku. Kozák je zraněný, Kadlec nehraje, Pekhart se o víkendu trefil poprvé v letošní sezoně, od podzimu se pere s rolí náhradníka.

Je tedy logické, že tichý lídr z Letné dostal znovu šanci. Navíc styl, který chce mužstvu vtisknout Pavel Vrba, by jihočeskému myslivci mohl sedět. Zakončovat útočné manévry krajních rychlíků ze stran, případně proměňovat luxusní pasy Rosického či Daridy, to je pro bombarďáka typu Lafaty přeci snadná práce.

Po svém boku bude mít řadu sparťanů, s nimiž si v rudém dresu letos náramně rozumí. Dočkal, Krejčí, Hušbauer, ti všichni by mohli dostat prostor. Vrba z Lavičkova výběru vytáhl celkem pět borců, k tomu přičtěme tři zástupce v jednadvacítce.   

Lafata se na konci zbabrané kvalifikace o Brazílii začal smiřovat s tím, že reprezentační dres nadobro svlékl. „Pozvánky přestanou chodit sami, jezdit budou mladší,“ odhadoval.

Teď se ale může smát. Od Vrby dostal další šanci. A nikde není psáno, že „Lafigól“ v nároďáku nebude pálit dál.

Vízek o chybějícím Plašilovi: Odnesl to s Michalem Bílkem
Video se připravuje ...

Střelec Lafata umí i biatlon: V olympijském parku pálil čistě!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud