Jonáš Bartoš
30. dubna 2016 • 20:22

Plzeň, zasloužený ligový šampion. Pravda se ukáže v pohárech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slaví čtvrtý titul v uplynulých šesti letech, poprvé zvládli primát obhájit. Plzeňští fotbalisté získali mistrovskou definitivu zcela právem. Jakmile Sparta, největší západočeský rival, odpadla, už nebylo co řešit. O dalším směřování klubu se ale nerozhoduje teď na jaře. Opravdový test pro mistrovskou partu přijde až v létě se startem předkol evropských pohárů.



Viktoria projela dosavadním ligovým jarem bez porážky, překonala český rekord a vítězně zvládla i oba souboje se Spartou. Znovu potvrdila, že zkušený, vyspělý mančaft se na klíčové zápasy sezony dokáže připravit. Domácí ročník se Plzni výsledkově stoprocentně povedl, celý tým si připsal další velký zářez do klubové historie.

S touto částí sezony jsou v kancelářích ve Štruncových sadech určitě spokojení. Západočeši pokračují v úspěšné éře, která odstartovala před osmi lety příchodem Pavla Vrby . Díky zisku titulu si už počtvrté vybojovali šanci porvat se o vstupenku do Ligy mistrů. Do bojů půjdou z výhodnější, mistrovské části kvalifikace, také proto je ligový vavřín tolik žádaným artiklem.

Další směřování klubu ale určí nadcházející letní evropská konfrontace. Před rokem tým selhal ve 3. předkole Ligy mistrů s izraelským Maccabi, Viktoria přišla minimálně o 80 milionů korun plynoucí z účasti v play off. Nedařilo se jí ani na podzim v Evropské lize, kde v základní skupině uhrála pouze čtyři body.

Západočeši k udržení fungování na evropské úrovni potřebují příjmy z pohárů mnohem víc, než Sparta i Slavia, kde za kluby stojí velmi silní majitelé schopní vysoké rozpočty dotovat z vlastních zdrojů. Zkrat z odvety proti Maccabi tak nikdo v Plzni nechce opakovat.

Pokud se v létě podaří uspět v náročných předkolech, bude to pro klub minimálně stejný počin, jako celoroční pachtění za českým titulem. V opačném případě může klidně nastat postupný ústup i z tuzemské špičky, hladových vlčáků číhá ve frontě několik (vedle Sparty i Boleslav, Liberec, Slavia, Jablonec). 

Tým na české poměry disponuje velkou kvalitou, to je při pohledu na výsledky naprosto jasné. Jenže na Evropu se musí Limberský a spol. pořádně připravit. V některých zápasech hra drhla, vyspělí soupeři na mezinárodním poli přitom každou chybu nekompromisně trestají.

Vedení klubu bude hráčům určitě zdůrazňovat, že zisk titulu je „jen“ začátek. Skutečnou sílu mužstva odhalí až letní kvalifikace na evropské scéně. Cílem bude určitě minimálně play off Ligy mistrů, ideálně účast přímo v základní skupině.

Plzeň - Ostrava: Euforie v Plzni! Fanoušci vběhli na hřiště a slavili s hráči
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud