Jonáš Bartoš
27. června 2017 • 19:00

Pražská síla versus Vrbovo retro. Liga mistrů roztáčí český fotbal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přiznávám, že jsem se dlouho na start české ligy tolik netěšil. Vidina přímé účasti v Lize mistrů a z ní plynoucí stamiliony rázně zahýbaly tuzemským fotbalovým prostředím. Slavia i Sparta sypou z rukávu nebývalé částky, přivádí hvězdné cizince, případně spouští revoluci s italským trenérským štábem. Plzeň se zase upnula na návrat mocného čaroděje Pavla Vrby. Každá strategie má své plusy i případná úskalí. Kdo bude mít navrch?



Mistrovská Slavia zahájila frontální útok na letní předkola Ligy mistrů. Vedení klubu, značně podpořené čínskými financemi, dostalo po zisku titulu kuráž a nakupuje ve velkém.

Do české ligy  v sešívaném dresu vtrhnou hráči, jejichž působení v tuzemské soutěži si šlo před pár lety jen těžko představit. Ulovit kapitána Zenitu Petrohrad Dannyho nebo Dněpru (Ruslan Rotan), to už je velký kumšt. To samé platí u zkušeného borce Halila Altintopa z Augsburgu, jehož kvalit si cení celá německá bundesliga.

Všichni tihle mazáci v pokročilejším fotbalovém věku si uvědomují, o co Slavii běží – vábnička jménem Liga mistrů ve spojení s odpovídajícím finančním zázemím a pohodlím v Praze dává dohromady koktejl, který chutná i opravdu velkým jménům.

Jenže nikde není psáno, že evropské osobnosti budou okamžitě válet. Každému hráči chvíli trvá, než přivykne jinému prostředí, k tomu trenér Šilhavý musí sjednotit ambice nových posil s hráči, kteří si mistrovský titul vykopali a budou si nárokovat základní sestavu.

Do ještě většího dobrodružství se pouští rival ze Sparty. Majitel Daniel Křetínský práskl do stolu a snaží se odstartovat novou éru. Uvolnil finanční kohouty, ve spolupráci s vedením povolal italské odborníky a rovněž přitáhl hvězdná jména ze zahraničí.

Věří, že s „mezinárodní“ Spartou dosáhne na to, co klub od roku 2007 jen sleduje v televizi. To znamená vyhrát ligu a v příštím roce nabrat směr základní skupina Ligy mistrů, kam se tým dlouhé sezony nemůže dostat.

Jenže podaří se to hned v první sezoně? Kabina na Letné se změnila takřka od prvního do posledního místa, ani obvyklé opory nemají nic jistého. Uspěje trenér Stramaccioni? Další záhada, kterou rozseknou až ostré zápasy.

Viktoria Plzeň musí oproti pražským rivalům volit jinou taktiku. Vicemistr ze západočeského regionu nemůže stíhat finanční dostihy, na to není ekonomika klubu stavěná. Vedení klubu jde proti pražské konkurenci cestou, jaká už v minulých letech fungovala - angažovalo úspěšného kouče Pavla Vrbu, který Viktorii do Ligy mistrů už dvakrát dovedl.

Trenér po svém nástupu spoléhá na staré známé. Věří, že Kozáčik, Limberský, Hubník, Kolář a spol. ještě neřekli poslední slovo a navážou na své úspěchy, byť jim v tvářích přibyly vrásky a s léty lehce ztěžkly nohy.

Je jasné, že vzhledem k vidině přímé vstupenky do Ligy mistrů dojde v lize na tuhý boj a dá se říct, že nás čeká výjimečná, přelomová sezona. Tři vlčáci chtějí jackpot přesahující 300 milionů a nehodlají couvnout, to se lidem bude líbit.

Já se těším, co vy?

Šilhavý o nových posilách: Všichni jsou hvězdy, ale zároveň skromní
Video se připravuje ...

Uragán v Edenu! Slavia oznámila příchod tří hvězdných cizinců
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud