Jonáš Bartoš
26. července 2017 • 11:25

Vrba velí Plzni znovu do útoku. Musí ale dávat pozor, kde je zranitelná

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Pokud budeme hrát v odvetě na 0:0, určitě to nevyjde. Je to riziko a to my nepodstoupíme.“ Tahle věta zní od hlavního trenéra Pavla Vrby v mimořádně vypjaté chvíli, kdy jde o tučné miliony z Ligy mistrů, obzvlášť sympaticky. Dva vstřelené góly na divoké rumunské půdě proti FCSB při remíze 2:2 v úvodním zápase 3. předkola naznačují, co náročný kouč chce s Plzní po svém návratu hrát. Viktoria pod jeho taktovkou znovu hodlá Evropu dobývat ofenzivními manévry, jak se to týmu dařilo ve své nejslavnější éře.



Pavel Vrba svým stylem před lety v Česku přispěl k tomu, že se změnily zavedené pořádky. Tuzemské kluby po úspěšném plzeňském tažení, ze kterého vyplynuly dvě účasti v základní skupině Ligy mistrů, pochopily, že v mezinárodním měřítku mají šanci především tehdy, když budou rozvíjet své ofenzivní schopnosti a neleknou se ordinovat útočnou taktiku.

Po návratu do Plzně hodlá znovu spoléhat na svou hlavní filozofii. Od vysokého postavení krajních obránců nutí své hráče k vysokému napadání a aktivní hře i ve chvíli, kdy jde opravdu do tuhého, podobně jako tomu bylo v úterý večer v Rumunsku.

Možná si uvědomuje, že když se upnul na defenzivní taktiku, nakonec se mu to vymstilo. Viz. EURO 2016 a první duel Česka se Španělskem (0:1), po kterém se Vrbovo mužstvo dostalo pod palbu kritiky. Vše vyvrcholilo vyřazením ze základní skupiny a následným odchodem kouče do Machačkaly.

Plzeň se snažila o aktivní fotbal i na horké půdě v Rumunsku. Vstřelila dvě branky a ze hřiště soupeře si veze solidní výsledek. Druhá gólová akce Plzně hodně připomněla dobu, kdy Vrba sbíral na západě Čech největší úspěchy.

Limberský si narazil s Petrželou, balon se dostal ke Kolářovi , ten prošel k vápnu, tvrdě vypálil a z následné dorážky rozvlnil síť Jan Kopic. První tři jmenovaní patří do tvrdého jádra, kteří pod úspěšným koučem prožili klíčové okamžiky kariéry. Trenér jim věří, ví, že jsou jeho pokyny schopní plnit a nebojí se ani toho, že s vyšším věkem už těžko poroste jejich výkonnost, spíš naopak, v tomhle je fotbalová kariéra nemilosrdná.

K postupu do stěžejního play off Ligy mistrů (jistý příjem okolo 150 milionů korun, účast minimálně v základní skupině Evropské ligy) stačí Plzni v odvetě i remízy 0:0, případně 1:1. Je na řadě opatrnost? Podle Vrby rozhodně ne.

„Pokud budeme hrát na 0:0, tak to určitě nevyjde. Musíme být znovu aktivní, musíme chtít vstřelit opět gól. Vzpomínám na dvojzápas Ploještí, kdy Plzeň v odvetě také spoléhala na výsledek 0:0 a nakonec prohrála 1:4. Hrát na 0:0 je riziko, a to my nepodstoupíme,“ připomněl po utkání jeden z nešťastných duelů v předkolech evropských pohárů.

Na druhé straně se ale nesmí zapomínat na dvě branky, které Plzeň v Rumunsku inkasovala. Také kvůli absencím stoperů Hubníka a Hejdy je mužstvo vzadu zranitelnější. Oba góly nemusely padnout. Tomu prvnímu předcházela série faulů před vlastním vápnem, u druhé zase špatně zareagovali Milan Petržela, posléze David Limberský i Radim Řezník , který na přední tyči neuhlídal hlavičkujícího střelce.

Sečteno, podtrženo. Viktoria pod Vrbou směrem dopředu nabírá potřebnou sílu, která může klubu dát křídla i na mezinárodní scéně. Nicméně pořád je třeba myslet na zadní vrátka, aby se například neopakoval domácí zápas s Maccabi Tel Aviv.

Z Izraele si před dvěma lety Viktoria přivezla ještě nadějnější výhru 2:1, jenže domácí odveta a porážka 0:2 znamenala studenou sprchu spojenou s vyřazením z boje o Ligu mistrů. Následně i konec trenéra Miroslava Koubka, byť s týmem pár měsíců před tím slavil mistrovský titul…

Plzeň se s Maccabi doma snažila spíš držet uhraný náskok z půdy soupeře a spoléhala na defenzivu. Ztracené předkolo Vrbovi napovídá, že tudy cesta do Ligy mistrů však rozhodně nevede...

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje v Plzni? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud