Karel Häring
7. května 2012 • 09:49

O nedoceněném Guardiolovi i nezničitelném Drogbovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

PĚT VĚCÍ, KTERÉ JSME SE NAUČILI O VÍKENDU. Že umění Pepa Guardioly oceníme až za čas. Že Didier Drogba dělá Romanu Abramovičovi starosti i to, že Gambrinus liga nabídne mimořádně dramatický finiš.



Gracias, Pep
Sobotní barcelonské derby na Nou Campu se neslo ve znamení loučení s Pepem Guardiolou. Fanoušci vyvěsili desítky transparentů s vyjádřením díků. Po utkání (4:0) se na obřích obrazovkách rozběhly sestřihy největších úspěchů jeho čtyřletého působení na lavičce. Bylo jich extrémně hodně.

Z osmnácti možných trofejí získal třináct a ještě jednu může přidat, pokud porazí ve finále Španělského poháru Bilbao. Z 244 zápasů, v nichž Barcu vedl, prohrál jen jednadvacetkrát. To je příliš úspěšná bilance, aby šlo říct, a občas to zazní, že katalánský klub může vlastně trénovat každý.

Malíř prý musí umřít, aby jeho dílo stouplo na ceně. V případě Guardioly to bude podobné, i když se naštěstí jedná o obyčejný odchod z klubu. Za rok si řekneme, zda bude mít Barcelona 90 bodů a 112 ligových gólů…

Když Drogba zůstává Drogbou
Vedení Chelsea čeká hodně těžké léto. Nejenže musí rozhodovat, jestli zaskakující trenér Roberto di Matteo dostane dlouhodobý kontrakt, zároveň řeší, jak oživit stárnoucí kádr.

Problém ale je, když „dědkové“ jsou ti, kteří v rozhodujících zápasech předvedou, že na to pořád mají. O Didieru Drogbovi to platí stoprocentně. V sobotním finále FA Cupu proti Liverpoolu si připsal ve svém osmém vystoupení ve Wembley osmý gól. A jako první v historii se prosadil čtyřikrát ve čtyřech různých finále.

Čtyřiatřicetiletý útočník převedl své největší zbraně: ohromnou sílu, zarputilost a skvělé zakončení. Jakmile mu nechal Škrtel trochu místa, přišel trest. Pokud Chelsea s Drobou prodlouží, sníží se prostor pro Torrese, nejdražšího hráče v historii klubu. Pokud ne, ublíží tím celému klubu. A teď, Romane, raď.

Sezona snů pro Juventus
Na vítězném tažení Juventusu chtěli vydělat v Cagliari, kde pro nedělní zápas speciálně zvedli vstupné v rozpětí 30 až 150 eur. Domácí fanoušci raději zůstali u televizí, na stadionu měli převahu příznivci „Staré dámy“.

Investice se jim ovšem vyplatila, viděli první titul Juventusu od návratu do Serie A, oficiálně první od ročníku 2002/2003, protože následující dva mu byly za účast v korupčním skandálu odebrány.

Během aféry „Calciopoli“ se říkalo, že za jejím spuštěním stál Inter Milán, jenž z následných trestů pro hříšníky nejvíce profitoval. Pro ty příznivce Juventusu, kteří této verzi věří, tak může být malou útěchou, že právě výhra „Nerazzurri“ v derby nad AC (4:2) jim dala mistrovskou jistotu. A navíc Interu nemusí ani tento úspěch stačit na účast v Lize mistrů.

Když k tomu přičtete, že Buffon a spol jsou stále neporažení, tak v Turíně opravdu prožívají sezonu snů.

Ligu rozhodne superfiniš – potřetí v historii
V Liberci z toho nadšení asi nebudou, jenže vinou klopýtnutí Slovanu se Gambrinus liga rozhodne v mimořádně zajímavém finiši. Teprve potřetí v historii samostatné nejvyšší soutěže jsou dvě kola před koncem rozdíl mezi prvními třemi celky pouhé tři body. Naposledy se tak stalo v sezoně 2009/2010, kdy bojovaly o titul Sparta, Ostrava a Jablonec.

Vůbec nejtěsnější finiš ale zažila liga v ročníku 2006/2007, protože první Spartu (druhý Liberec) a třetí Mladou Boleslav dělily po 28. kole jen dva body. Navíc se do hry míchala i čtvrtá Slavia se čtyřbodovým odstupem.

Gambrinus ligu každopádně čeká jeden z nejdramatičtějších závěrů, hraje se také o záchranu i střelecký rekord s nejvyšším počtem nastřílených branek.
S vrozeným českým pesimismem si jen přejme, ať je to opravdu show a neskončí to nějakým megaskandálem.
 
Jak jsem se mýlil (ve fotbale)
Před necelým měsícem jsem tady psal o důvodech, díky kterým sir Alex Fersugon získá pro Manchester United celkově dvacátý titul. „Ďáblové“ vedli před City o osm bodů a opravdu jsem nevěřil, že by se v boji o anglickou korunu mohlo cokoliv výrazně změnit. Chyba.

Stejně tak jsem loni na podzim moc nerozuměl tomu, proč si Sparta pořizuje Josefa Hušbauera. Jenže její odchovanec se prosadil do sestavy a navíc střílí důležité góly. V Jablonci se trefil dvakrát (4:2), s Libercem otevřel skóre (3:1) a teď uchoval Letenským naději na titul.

Seknul jsem se, uvidíme, jak to vyjde s Guardiolou…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud