Karel Häring
6. května 2013 • 15:39

O čekání na 3,6 miliard i 143 gólech, které na titul nestačily

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PĚT ZAJÍMAVOSTÍ VÍKENDU | O čtvrthodinovém utrpení týmu Hull City vykoupeném miliardami, obránci, který zažil třetí sestup v řadě, i Jablonci, jenž dostal za necelý měsíc téměř tolik gólů jako předtím za celou sezonu.



Nejhorších patnáct minut v kariéře

Premier League nenabídla o víkend takovou porci dramatu a vzrušení jako druhá nejvyšší soutěž v Anglii Championship. Hullu City stačilo k návratu do hlavní soutěže porazit první Cardiff bez ohledu na výsledek třetího Watfordu. Jenže těsně před koncem inkasoval na 2:2 a „Hornets“ ještě zbývala zhruba čtvrthodina na postupový gól, protože jejich zápas s Leedsem se prodlužoval vinou dlouhého ošetřování domácího brankáře. Hráči a fanoušci Hullu tak zůstávali na stadionu a netrpělivě čekali na výsledek konkurenta. Ještě před závěrečným hvizdem jim udělala radost zpráva o druhé trefě Leedsu (1:2), a tak mohly propuknout oslavy. „Ve fotbale jsem už dlouho, ale nikdy jsem nezažil to, co se tady v posledních deseti patnácti minutách,“ prohlásil trenér Steve Bruce. Čekání se vyplatilo, postup do Premier League má se všemi příjmy hodnotu okolo 120 milionů liber, tedy cca 3,6 miliard korun.

„Antištístko“ Johnson zažil třetí sestup v řadě

Tohle není nejlepší vizitka pro případné zájemce. Obránce Roger Johnson nyní vstřebává zklamání ze třetího sestupu v řadě. Třicetiletý zadák působil do června 2011 v Birminghamu City, s nímž se mu nepodařilo zachránit v Premier League. Urostlý Angličan sice v nejvyšší soutěži zůstal díky přestupu do Wolverhamptonu Wanderers, nicméně „vlky“ potkal v sezoně 2011/2012 stejný osud. Johnson zůstal v klubu i v Championship, jenže známý klub nezastavil svůj pád a rovnou prosvištěl až do třetí ligy. Tento hráč rozhodně štěstí nenese.

Pět gólů po sedmadvaceti letech

Miroslav Klose zažil povedenou neděli. V rozmezí 22. a 61. minuty nastřílel v utkání Lazio Řím - Bologna (6:0) pět gólů. Německý forvard dokázal mimořádný kousek, což dokládá fakt, že něco podobného viděla italská Serie A naposledy v sezoně 1985/1986, kdy tzv. „re-poker“ zaznamenal Roberto Pruzzo v dresu AS Řím. Jeho klub tehdy porazil Avellino (5:0).

De Boer v Klubu výjimečných

Ani 143 gólů v soutěžních zápasech této sezony (jen Barcelona dala dosud o jeden víc) nestačilo PSV Eindhoven na zisk titulu v nizozemské lize. Z dvaatřicátého triumfu v historii se raduje Ajax Amsterdam, který potvrdil vzestup. Slavný klub slavil potřetí v řadě, přičemž podobní série se mu naposledy povedla v polovině 90. let (94-96) pod vedením legendárního Louise van Gaala. Teď je pod hattrickem podepsaný trenér Frank de Boer. Ten podle statistické agentury Infostrada společně s Ronaldem Koemanem vytvořil jakýsi Klub výjimečných. Nikdo jiný totiž v Nizozemsku nedokázal získat 3 tituly v roli hráče i trenéra. De Boer navíc vše dosáhl s Ajaxem.

Jablonecký kolaps? Téměř 4 góly na zápas

Je až neuvěřitelné, jakým způsobem zkolabovala Jablonci jeho defenziva. Zatímco v prvních sedmadvaceti soutěžních zápasech v sezoně inkasoval dvacet pět branek (průměr 0,93), za posledních šest duelů (4 liga + 2 pohár), jich obdržel dvaadvacet s katastrofálním průměrem 3,67. Baumit si v neděli připsal na Slavii čtvrtou ligovou porážku v řadě, což se mu naposledy stalo na podzim 2002. V historii Gambrinus ligy zaznamenal severočeský klub jen jednou delší sérii (5 porážek) a celkem třikrát zmíněnou čtyřzápasovou sérii proher. Zajímavé je, že pokaždé se v ní objevily mezi přemožiteli i České Budějovice.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud