Karel Häring
20. prosince 2017 • 15:03

Můj pohled na Rosického. Na hřišti umělec, mimo něj byl inspirací

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každý rok, po více než deset let, jsem v prosinci, když v Česku skončil ligový podzim, jezdíval do Anglie na rozhovory s českými hráči. A pokud to jen trochu šlo, vždy jsem si domluvil interview s Tomášem Rosickým či Petrem Čechem. Ani v jednom případě to nebylo jen povinné povídání. Nejvíc vám dají setkání s lidmi, kteří vás nějakým způsobem mohou inspirovat ve vlastní kariéře či v osobním životě. A měl jsem štěstí, že jsem takových rozhovorů v tréninkovém centru zažil několik.



Herní přednosti Tomáše Rosického je zbytečné obšírnější rozebírat. Všichni je známe, všechny nás bavily. Když převzal balon, nakopl motorku a vyletěl vpřed. Když zvedl hlavu, podíval se doleva a přihrál doprava. Jeho šajtle… Osobně jsem měl slabost pro jeho skluzy, vždy perfektně načasované.

Ale to, co jsem na něm postupem let obdivoval nejvíc, byla jeho silná vůle a nekonečná trpělivost se vracet. Začínat od začátku. Znovu a znovu. Drtivá většina by to vzdala, nadávala na osud, který nedovolil naplno zúročit talent (s formou, kterou měl v sezoně 2007/2008 před dlouhodobým zraněním, by skončil v Realu či Barceloně, o tom jsem přesvědčený).

Když milujete fotbal, milujete Rosického. Kariéra české legendy v obrazech
Video se připravuje ...

Když v sezoně 2015/2016 zvažoval, jestli to má všechno ještě smysl, nakoply ho i reakce neznámých, pro které se stal příkladem. A taky dopis od syrského klučiny kdesi z uprchlického tábora, který si přál ve svém těžkém životě zažít ještě jednu věc. Vidět Rosického znovu na hřišti…

Právě přesah mimo fotbalové hřiště stavím minimálně na stejnou úroveň jako jeho herní odkaz. Je zřejmé, že ho tak vnímají i bývalí spoluhráči. „Úžasný charakter,“ napsal v reakci na středeční oznámení bývalý spoluhráč z Arsenalu Mesut Özil.

Konci „Malého Mozarta“ se okamžitě věnovala přední anglická média jako Guardian, Daily Telegraph či Sky Sports. Existuje lepší důkaz toho, jaký člověk a fotbalista ukončil kariéru?

Je konec. Cítím, že už bych neměl spoluhráčům co nabídnout, odůvodnil Rosický ukončení své kariéry
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud