Kristiina Mäki
14. dubna 2022 • 12:49

Můj vzor? Každá holka, která závodila. Pak puberta a klíčový druhý zlom

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odmalička jsme byli s bráchou vedeni ke sportu. Pamatuji si, když nás taťka vzal poprvé na brusle na led nebo mamka na běžky a sjezdovky. Hodně se u nás sledoval i sport v televizi, takže to určitě mělo nějaký vliv. Ale že bych se vyloženě upínala k nějakému vzoru?



Kdysi jsem trávila celé léto u babičky a dědy ve Finsku. Tam je atletické národní mistrovství proti Česku delší, trvá čtyři dny. Všechno běží živě v televizi. Takže už tehdy, zhruba 20-22 let zpátky, jsem koukala s babičkou a dědou na šampionát a děda mi řekl, že by bylo jednou hezký takhle koukat i na mě.

V tu chvíli pro mě byla vzorem každá holka, která na tom mistrovství závodila. Nikdy jsem vlastně neměla konkrétní vzor, konkrétní osobu, u které bych si řekla, že bych chtěla být jako ona. V hlavě se mi formovala představa o mně, jako sportovci, kterou jsem tvořila já a nejvíc mé nejbližší okolí.

Samozřejmě, za tu dobu, než jsem dorostla do vrcholového sportovce, mě ovlivnilo pár sportovních příběhů. Takový až úsměvný, někdy z dětství, byl film o krasobruslařce, která chtěla vyhrát, a celý byl o tom, co musela obětovat.

Další chvíle byly lyžařské závody v Novém Městě na Moravě, kam nás naši vozili se dívat a fandit. Potom jsem jezdila na každého Mikuláše závod na běžkách ve škole, a když nebylo hodně sněhu, pořádal se místo toho běžecký závod.

Ve Finsku jsem jedno léto běžela 300 metrů, porazila jsem i kluky. Byly to závody, kde si člověk mohl zkusit všechny disciplíny. Tak nějak jsem měla radost z výhry, ale ještě víc z toho,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud