Květoslav Šimek
29. prosince 2021 • 12:00

Velký klub nesmí stát na jednom muži, ale... Třinec se může bez Varadi zadřít

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Důvěra, zodpovědnost, závazek. To byla klíčová slova trenéra Václava Varadi, když v dubnu 2020 podepsal s třineckými Oceláři nadstandardní sedmiletou smlouvu. Rok a půl poté se oficiálně mluví o jejím předčasném ukončení. Varaďa má po sezoně klub opustit. Přestože s Třincem obhájil mistrovský titul a suverénně s ním vévodí i rozjetému ročníku.



Překvapení je v tomto případě slabé slovo. Šok je vhodnější.

Výměna trenéra je v extralize běžná věc. Nejsou výsledky, mění se kouč. Ať už je smlouva jakákoliv. I Varaďa už si tohle v Třinci coby asistent Jiřího Kalouse zažil. V listopadu 2015 oba skončili po debaklu ve Vítkovicích (0:7). Stane se. Ale řešit klíčovou pozici, když je tým na vrcholu a šlape? To už tak běžné není.

Proč? Co za nečekaným rozhodnutím stojí? A jaké bude mít pro klub následky? Jestliže Varaďa dostal konkrétní nabídku ze zahraničí, je legitimní, aby o ní minimálně uvažoval. Ve smlouvě navíc klauzuli o uvolnění v takovém případě má. „Tuto možnost bych při zajímavé nabídce mohl využít,“ potvrdil v rozhovoru pro Sport po podpisu sedmileté smlouvy.

Navíc profesně by to pro stále začínajícího kouče, který se nijak netají tím, že by chtěl časem vést i národní tým, bylo jen dobře. Každý si potřebuje ověřit, zda jeho metody a praktikovaný styl práce fungují i pár kilometrů od rodné pece. Zkušeností, navíc mezinárodních, není nikdy dost.

Varaďa rozhodně má na to, aby své schopnosti případně prodal i v zámoří. Ostatně, dokázal se tam prosadit jako hráč, proč by to nemohl dokázat jako trenér? Byť tedy jde o dva radikálně odlišné světy. Ale proč ne? Na ambicích a chuti se neustále posunovat není nic špatného.

Jak to však jde dohromady s tím, že Varaďa sám chtěl po klubu dlouholetou smlouvu? Čas na koncepční práci. Navíc se stal i šéftrenérem celé organizace. Tedy člověkem, který nastaví sportovní směr, vizi i cestu a je zodpovědný za to, aby se z ní nesešlo. V tom si vede skvěle.

Ale jeho další plány? V Třinci má komfortní pozici, šéfové mu jdou na ruku, u hráčů má respekt, jeho slovo má váhu. Jako ohromný dříč a maximalista chce mít všechno pod palcem. Ale stejně tak, jako nejde budovat úspěšný tým na jednom hráči, nejde ho budovat na jednom člověkovi. Byť jde o úspěšného šéftrenéra.

Oceláři fungují, protože jim šlapou všechny složky. Vedení zajišťuje špičkové podmínky a zázemí. Sportovní ředitel Jan Peterek má pod palcem rozpočet, fungování klubu, mládež a spolupráci s partnerským Frýdkem-Místkem. Trenérský štáb v čele s Varaďou drží sportovní linku. A na samém vrcholku ledovce jsou hráči, kteří všemu dávají korunu. Jestliže se jeden z dílů rozbije, může se pečlivě budovaný kolos zadřít.

I proto jsou informace o Varaďově konci překvapující.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud