Květoslav Šimek
28. dubna 2022 • 21:30

Zlatá ocel nerezaví! Kdo v Třinci může nahradit odcházející hvězdy?

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlato nebo rezavá ocel? Takový jsme měli na stránkách iSportu titulek před vstupem třineckých Ocelářů do ročníku 2021/22. Tým kolem trenéra Václava Varadi a kapitána Petra Vrány dal poměrně jasnou odpověď. ZLATO. Čtvrté v historii klubu (2011, 2019, 2021, 2022), třetí v řadě. Zasloužené. Za dřinu a práci v základní části, i v play off.



Na čem Oceláři vystavěli svůj triumf? Jak se tým změní po odchodu Václava Varadi? A koho by mohli získat za odcházející opory?

Obezřetnost před sezonou byla na místě. Otevřeně ji přiznávali i kluboví šéfové, kteří se jinak jasně proklamovaných ambicí nebojí. Nejenom proto, že vyhrát ligu třikrát v řadě za sebou se naposledy povedlo „reprezentaci“ ze Vsetína (1995-99).

Větší vrásky Ocelářům dělaly odchody klíčových borců. Stránský, Špaček,  Rodewald, Gernát, Freibergs... Po zlaté sezoně zmizelo celkem 151 (!) kanadských bodů, počítáme-li do výčtu základní části i Filipa Zadinu (8+6) a Lukáše Jaška (2+10). Obrovská darda. Vždyť Stránský byl nejlepším střelcem soutěže (33 gólů), Gernát nejproduktivnějším bekem ligy (13+28). Takovou díru nemusel „zahrabávat“ žádný z celků soutěže.

Sparta - Třinec: Dravecký se vzpamatoval po hitu Němečka a vzápětí doklepl pas Romana do sítě, 0:1
Video se připravuje ...

Do toho trápení v přípravě. Z Ligy mistrů vypadli Oceláři už před extraligovou sezonou bez jediného vítězství (Slovan Bratislava pak dvakrát porazili až v říjnu). V přípravném období dokázali v normální hrací době porazit pouze partnerský Frýdek-Místek (4:0). Od Komety třeba dostali nářez 7:0. Skóre z přípravy - 16:27!

„Sami si dobře pamatujeme, že odchody klíčových hráčů po titulu nesou skoro až existenční problémy,“ říkal prezident klubu Ján Moder. „Měli jsme to tak po prvním titulu, stejně tak třeba Vary.“

Pilíře zlaté dynastie

Na čem tedy Oceláři vystavěli základy čtvrtého ligového zlata?

1. Vedení klubu. Klíčová věc. Finanční podpora, podmínky a klubové zázemí jsou díky nadšeným majitelům stále na špičkové úrovni. I v těžké době, kdy citelné ztráty kvůli covidu a válce na Ukrajině sčítají, a ještě budou sčítat, všichni. Ján Moder (prezident klubu) i Jan Czudek (viceprezident) hokejem žijí, nedělají zbytečné „dusno“. Navíc v zorném poli zdaleka nemají pouze první tým. Stejnou energii a nadšení věnují i mládeži. Logicky. Chtějí mít silné podhoubí, zdravý základ, plynulou návaznost.

2. Sportovní ředitel klubu Jan Peterek. Úspěchy sbíral už jako hráč (dva ruské tituly 2002 a 2003 s Jaroslavlí), úspěšný je i manažer. V Třinci byl u všeho, prostředí zná dokonale. Za Oceláře odehrál 675 zápasů, na ledě přebíral zlato (2011), stříbro (1998) i bronz (1999). Hned po ukončení kariéry (2014) se manažersky začal věnovat mládeži, stál u projektu partnerského klubu ve Frýdku-Místku. Sportovním ředitelem je od prosince 2016. Propracovaný skauting a výběr hráčů začíná právě u něj. Klíčový a schopný muž v pozadí, stejně jako výkonný ředitel Marek Chmiel.

3. Trenér Václav Varaďa. Buldok na bruslích i na střídačce. Dobře ví, kudy vede cesta k úspěchu a umí k nim nasměrovat i své hráče. Jeho bilance v roli hlavního kouče v Třinci je všeříkající. Pět sezon, čtyři finále, tři tituly (v roce 2020 se play off nehrálo kvůli covidu).

Hráče dokáže skvěle napasovat do přesně daných rolí. Tak, aby vše týmově šlapalo. Ofenzivní, ovšem zhusta až příliš lehkovážný a rozlítaný styl Třince, krok za krokem proměnil v efektivně šlapající defenzivní mašinu. Která svou trpělivostí, zodpovědností i obětavostí semele všechno a všechny. Varaďa se nijak netají tím, že mnohem radši vyhraje 1:0 než 7:6. Jasně, Oceláři by i takové zápasy dokázali díky útočné šikovnosti hrát, ale Varaďa všechny přesvědčil, že disciplína a řád je klíčová. I v tom je jeho síla.

4. Pevné jádro, dobré posily. Úderná osa týmu kolem Růžičky, Doudery, Musila, Kovařčíků nebo Vrány je spolu dlouho. Je ošvihaná hromadou úspěšných bitev. A dobře do ní zapadly posily. Andrej Nestrašil byl vynikající, skvěle hráli i Martin Marinčin nebo Marko Daňo a své si odvedl Marek Mazanec.

Sparta - Třinec: Faul na Růžičku potrestal z trestného střílení Svačina, 0:2
Video se připravuje ...

Kdo nahradí opory?

Co bude dál? Už teď je jasné, že mistrovský tým se znovu výrazně změní. Nejenom v kabině. Odchod už kolem Vánoc překvapivě oznámil Václav Varaďa, jeho asistent Marek Zadina jde do Pardubic. Odchází také Tomáš Kundrátek (Brno), David Musil (Pardubice), bratři Kovařčíkové (Jukurit), Mikuláš Zbořil (Zlín) nebo David Kofroň (Karlovy Vary). Kdo je nahradí?

Na lavičce Zdeněk Moták z Olomouce, spolupracovat by měl s Vladimírem Országhem. Do obrany by Oceláři chtěli získat reprezentanty Davida Skleničku a Jakuba Krejčíka, mluví se i o Petrovi Zámorském. Útok by měl oživit Daniel Voženílek.

Podstatné je, že zůstávají Marko Daňo, Andrej Nestrašil i Martin Marinčin, kteří by v zahraničí jistě místo našli. Smlouvy mají i Martin Růžička a Petr Vrána. Jistě, Oceláři znovu zaplatí mistrovskou daň a z odchodu Václava Varadi se mohou nějakou chvíli otřepávat. Stejně tak si zvykat na nové vedení. Jedno je ale jisté – z ambicí slevovat nebudou.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud