Květoslav Šimek
30. května 2022 • 10:29

Perun a Dave - na olympiádu do Paříže radši na kole. Pro jistotu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nešťastný a nezodpovědný přesun v „covidovém“ speciálu na olympijské hry do Tokia sebral Ondřeji Perušičovi s Davidem Schweinerem olympijskou medaili v beachvolejbalu. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. Upřímné omluvy, natož případné finanční kompenzace, se čeští reprezentanti nedočkali.



Po trudném zážitku, který jim sebral pět roků tvrdé práce, měli dvě možnosti. Zahořknout, rezignovat na profesionální sport a budovat si civilní kariéru. I při náročném kolotoči tréninků a cestování finišuje David Schweiner na Vysoké škole ekonomické, Ondřej Perušič dokončuje právnickou fakultu Univerzity Karlovy (a chce studovat historii se zaměřením na mezinárodní vztahy na filozofické fakultě). V civilním sektoru by se uplatnili.

Druhá možnost – kousnout se. Zúročit roky dřiny a investic do profesionálního týmu kolem sebe. Na světovém okruhu se jim to daří, patří k absolutní špičce. Naposledy to dokázali na domácím turnaji J&T Banka Ostrava Beach Pro, kde i přes drobné zdravotní trable (tím pádem i menší tréninkový zápřah) vyřadili bronzové Katařany z Tokia Cheriffa s Ahmedem a ve finále měli na lopatě i zlatý olympijský tandem Anders Mol – Christian Sörum z Norska.

Beachvolejbalisté Perušič se Schweinerem v Ostravě na titul opět nedosáhli
Beachvolejbalisté Perušič se Schweinerem v Ostravě na titul opět nedosáhli

Pro fanoušky je dobře, že si Perušič (27) se Schweinerem (1. června mu bude 28), vybrali druhou možnost. Bývalý florbalista a tenista na písku baví, mají u soupeřů i odborníků respekt. Nikdo už se neptá, odkud tihle chlapíci vlastně jsou. Z Chorvatska? Z Německa? Českou vlajku drží po úspěšné éře Markéty Nausch-Slukové, Kristýny Kolocové a Barbory Hermannové hodně vysoko. Stále toho mohou hodně dokázat. Mají na to.

Na olympiádě v Tokiu jim to před rokem smolně nevyšlo. Perušič spadl po příletu do izolace, první zápas ve skupině museli se Schweinerem kontumovat, nakonec z toho bylo dělené 19. místo. Smutek a zklamání. Stejně jako u Markéty Nausch-Slukové s Barborou Hermannovou, kterým olympiádu sebrala nákaza z letadla úplně.

Na druhou stranu. Při rozjezdu „projektu Perun a Dave“ před šesti lety se počítalo s tím, že jejich čas přijde v roce 2024 na olympiádě v Paříži. To platí. Jen by možná měli do Francie v předstihu radši vyrazit na kolech. Třeba to bude bezpečnější, než v olympijském speciálu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud