Luboš Brabec
Premium
3. prosince 2018 • 13:10

Kovářův konec a Nylanderova sága. Aneb jak funguje byznys v NHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ty zprávy od sebe dělilo jenom pár hodin. Nejdřív se švédský hokejista William Nylander po několikaměsíčním trucování dohodl na nové smlouvě s Torontem, pak útočník Jan Kovář oznámil, že mu Boston nenabídl kontrakt, o nějž se týdny pral na farmě. Ne, ty dva příběhy spolu bezprostředně nesouvisejí, ale mohou posloužit jako ilustrace, jak dnes funguje byznys v NHL. A taky ukazují, že co se na první pohled může zdát jasné, nebo naopak vyloučené, bývá obvykle složitější. Proč se tedy nejomílanějším příběhem stala smlouva pro hráče, který zatím za sezonu nasbíral maximálně 61 bodů, a proč hvězda KHL nedostala šanci ani na pár minut ve čtvrté lajně?



Nejtrendovějším hashtagem na kanadském Twitteru se v sobotu stalo spojení #NylanderWatch. Novináři byli v pohotovosti a předháněli se v prognózách, zda jednání o milionech dolarů pro 22letého útočníka skončí do večerní uzávěrky podpisů smluv, nebo talentovaný Švéd vynechá celou sezonu, případně do jakého týmu by mohl být vyměněn. Asi by se nikdo nedivil, kdyby se k celé záležitosti vyjádřil i premiér Trudeau.

Jasně, hlavní roli sehrál fenomén Toronto. Až bude podobným způsobem půl roku vyjednávat někdo z Dallasu, publicita bude desetinová. V hlavním městě hokeje fungují věci jinak. Druhým důvodem humbuku kolem Nylandera byl fakt, že podle jeho smlouvy se budou odvíjet příští kontrakty pro Matthewse, Marnera a další sotva dvacetileté hvězdičky NHL. Každý dolar vydaný tady navíc bude znamenat tři dolary utracené příští rok.

Nylander původně pomýšlel na 8 milionu ročně, klub viděl hranici přijatelné finanční bolesti na 6 milionech. Nakonec se sešli zhruba uprostřed. Švédský mladík se upsal na šest let, v průměru si za sezonu vydělá 6,9 milionu.

Obětoval kvůli tomu 27 zápasů své kariéry. Je poměrně jednoduché ukazovat na něj prstem a přidat kázání, že ti mladí dneska nevědí coby, že jsou hamižné primadony a šest milionů dolarů za sezonu jim je málo, že jejich mnohem lepší předchůdci tolik nevydělali za celou kariéru. Případně srovnávat Nylanderův přínos s výkony vrstevníků Pastrňáka (6,7 milionu ročně) nebo Ehlerse (6 milionů ročně).

Jenže švédský mladík nedělal nic špatného. Hájil své zájmy, stejně jako to dělal klub. NHL je byznys, se vším

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud