Lukáš Tomek
13. dubna 2014 • 21:00

Liberec zařízl Berbrův "kůň". Co na to řekne šéfka Damková?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Duben – měsíc bezpečnosti, traduje se již řadu let. Na českých fotbalových trávnících ale začíná být právě v tuto dobu poněkud nebezpečno. Že se podivné verdikty sudích nevyhnou lize ani tentokrát, naplno ukázal sobotní duel Příbrami s Libercem (3:1).



Právě pro klub, v němž už léta prezidentuje kontroverzní podnikatel Jaroslav Starka, začíná být v posledních letech duben spojený nejen s aprílovým počasím, ale i s podivnými bodovými zisky v boji o záchranu.

Před rokem klubu pořádně zatlačil rozhodčí Drahoslav Drábek v zápase na jihu Čech (Budějovice – Příbram 0:1 po vymyšlené penaltě), v sobotu v souboji s Libercem zase Petr Ardeleánu. Dvě penalty, které nařídil proti Liberci, prostě nebyly. A zvlášť ta druhá i zcela zjevně.

Takže jestliže loni byl doběla rozzuřený Karel Poborský, spolumajitel jihočeského klubu, tentokrát psal na Twitter o totálním zhnusení Jan Rajnoch. Obránce, který měl obě vymyšlené penalty zavinit. „Přešla mě chuť na fotbal. A to ho mám tak rád a je to prakticky celý můj život,“ vyznal se vcelku logicky.

Sudí včetně jejich šéfky Dagmar Damkové se rádi hájí tím, že sem tam chybovat je přece normální a lidské. A že chyby se dějí i v Lize mistrů a nikdo za tím hned nevidí korupci. A jen v nenormálním českém prostředí lidé takto paranoidně uvažují.

Jenže jak to udělat, aby člověka i tentokrát černé myšlenky nenapadaly, když se tak nějak vcelku veřejně ví, že:

1. Partnerem šéfky komise rozhodčích je muž s naprosto největším vlivem na sudí a naprosto nejhorší pověstí - Roman Berbr.

2. Sportovním ředitelem Příbrami je poslední dvě sezony Roman Rogoz, Berbrův dlouholetý chráněnec a skvělý muž na černou práci.

3. Petr Ardeleánu, sudí z Tachova, patří rovněž k Berbrovým oblíbencům. V zákulisí se o něm mluví jako o věrném členovi západočeské kliky místopředsedy FAČR. V minulosti byl už také několikrát potrestán kvůli kontroverzním chybám. Liberec mimo jiné poškodil i na podzim, kdy mu v Teplicích naopak penaltu upřel. Nicméně má dál důvěru šéfky Damkové.

4. Mezi Berbrovy blízké patří i Drahoslav Drábek, který Příbrami pomohl před rokem.

Ano, české fotbalové prostředí je bohužel i dál hodně nestandardní. A i při částečné znalosti zákulisních vazeb se holt často na náhodu moc věřit nechce. Pokud si tedy člověk nelibuje v roli pozitivního naivky.

Nyní bude zajímavé, jak se k výkonu Petra Ardeleána vyjádří v pravidelném pondělním hodnocení pro deník Sport Dagmar Damková. Ale nejde jen o to, zda sudího za chyby pokárá. Půjde i o to, jaký trest nakonec od komise dostane a na jaké zápasy bude v budoucnu nominovaný.

Po řadě závažných chyb si totiž pomalu začíná říkat o to, aby následoval kolegu Drábka. Tedy směrem ven z listiny prvoligových sudích.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud