Lukáš Tomek
23. dubna 2016 • 04:30

Rambo asi nepřijede aneb Jak Pelta hledá šéfa sudích

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalovou ligou cloumají po posledních výkonech rozhodčích emoce, v zákulisí už ale intenzivně probíhá bitva o budoucnost. Anebo zatím je to spíše šachová partie. Kdo po Miroslavu Tulingerovi v létě převezme moc nad ligovými sudími? Jmen, o nichž se spekuluje, je víc. Od bývalých arbitrů až přes ty současné. Mezi adepty se objevilo i jméno bývalého ministra školství Marcela Chládka. Ten už nyní na FAČR v roli manažera reprezentací a akademií pracuje, ale zrovna jeho nominace se nejeví reálně.



O novém šéfovi komise rozhodčích se podle informací Sportu v zákulisí jedná už téměř půl roku. Dagmar Damková díky svému osobnímu napojení na svazového místopředsedu Romana Berbra i pracovnímu vytížení mimo republiku přestala být v této pozici akceptovatelná. A to, že současný předseda komise Miroslav Tulinger, považovaný za Berbrovu prodlouženou ruku, je jen záskok, oficiálně potvrdil i šéf asociace Miroslav Pelta . Kdo tedy byl či je ve hře?

Jménem, o kterém se v zákulisí údajně mluvilo už kolem Vánoc, je Petr Mlsna. Uznávaný právník, bývalý ministr bez portfeje a šéf Legislativní rady Nečasovy vlády v sobě svým způsobem spojoval představu, jak by nový šéf komise mohl vypadat. Tedy muž na fotbale finančně i jinak nezávislý, na druhou stranu ale s rozhodcovskou zkušeností. Mlsna, v současnosti legislativní náměstek ministra vnitra Milana Chovance , totiž ještě před pár lety působil jako rozhodčí na úrovni druhé ligy a ČFL. Jenže právě pracovní vytížení na ministerstvu prý nakonec jeho možný příchod zhatilo. Takže si ho škrtněme.

Kdo dál? Začněme od muže, který se do hry dostal i na základě dedukcí webu aktuálně.cz docela nedávno. Jde o již zmiňovaného Marcela Chládka . Podle našich informací však neplatí, že by o něj asociační předseda stál. „Je to nesmysl, slepá cesta,“ říká o možném propojení Pelta – Chládek i dobře informovaný zdroj ze Strahova a i fotbalový boss včera pro Český rozhlas naznačil, že tudy cesta nevede.

Pelta je sice bývalému hyperaktivnímu ministrovi a expertovi na vytváření vlastního PR za jeho vstřícnost během působení na MŠMT zavázaný. Na druhou stranu Chládek nepatří mezi jeho vyvolené. Bývalý sudí z Rakovnicka (rovněž na úrovni II. ligy a ČFL), se totiž i v současné roli manažera reprezentací a akademií FAČR občas chová trochu jako neřízená střela. A Pelta si nejspíš dobře uvědomuje, že nasadit na horké křeslo tak „neklidného“ muže, by mohlo být čekání na III. světovou fotbalovou válku…

Ještě před tím než si řekneme, o kom je naopak třeba mluvit, je dobré zmínit, že nový předseda komise rozhodčích už bude řídit sudí v samostatné lize pod hlavičkou Ligové fotbalové asociace (LFA). Rozhodčí však zůstanou dle regulí UEFA dál pod křídly asociace, LFA však bude mít v komisi svého zástupce a také má poradní hlas při vybírání nového šéfa. Toho však musí schválit výkonný výbor FAČR. Ten výbor, který v roce 2011 dost divoce odvolal Luďka Macelu a instaloval do čela komise rozhodčích právě Damkovou, čímž značně změnil mocenské poměry v profesionálním fotbale.

Hlavní slovo při hledání Tulingerova nástupce nyní má Miroslav Pelta. V minulosti už během aféry „Kovařík – Berbr – Damková“ sliboval, že to bude on, kdo na tomto poli zjedná klid a pořádek. Teď tedy hledá muže akceptovatelného pro všechny silné hráče – tedy zejména pro Spartu, Plzeň a už i pro Slavii. Že je to Mission Impossible? Na první pohled to tak vypadá. Nicméně Peltu v tomto ohledu nepodceňujte. „Spojím i nespojitelné,“ zní přece jeho oblíbený bonmot.

Ale pojďme k dalším jménům, o nichž se mluví. Jedno z nich se rekrutuje ze skupiny bývalých rozhodčích a zní Jiří Ulrich. V současnosti 63letý delegát FIFA a UEFA sedí i v nynější komisi rozhodčích a platí za muže, který nikdy zcela nepodlehl dvojici Damková – Berbr. Možná i proto, že současně působí coby šéf sudích i v Pražském fotbalovém svazu, kde vládne místopředseda FAČR za ligu a šéf LFA Dušan Svoboda.

Další kandidát, jenž se podle informací Sportu nedávno dostavil na Strahov k osobní schůzce s Miroslavem Peltou, má naopak zcela jistě blíže k Romanu Berbrovi. Ligový sudí a předseda Jihočeského KFS Jan Jílek platí za jednu z nejvyšších šarží v armádě plzeňského bafunáře. Dokázal by se v nové roli od svého generála aspoň trochu odpoutat? To je otázka, která možná vrtá hlavou i Peltovi…

Z ligových sudích se i proto mluví ještě o dvou jménech: Radek Příhoda a asistent Martin Wilczek (rovněž je zmínil i web aktualne.cz). Oba jsou to kvalitní arbitři s bohatou mezinárodní zkušeností. Ještě nedávno se potkávali také v elitním týmu Pavla Královce, který rozhodoval i zápasy Ligy mistrů. Na EURO nicméně pojede jen Wilczek, Příhoda byl z týmu odstraněn loni v září poté, co jako jeden z mála sudích nepodepsal petici proti kolegovi Liboru Kovaříkovi, který před tím otevřeně vystoupil proti ovlivňování sudích ze strany Romana Berbra.

Wilczek, Příhoda i Jílek jsou také shodně už nějakou dobu čtyřicátníci, tedy sudí na konci kariéry. Jejich posun výš by z tohoto pohledu dával smysl.

Zda se do hry o horkou židli předsedy komise zapojí ještě někdo další, je klidně možné. Pelta je muž překvapivých řešení. Čas se však krátí, ještě před EURO musí být jasno. Podle jedné z informací na Strahově zvažovali i zahraniční variantu, ta je ale podle všeho málo reálná.

Pustit do rozbouřené fotbalové džungle cizince bez znalosti teritoria a vztahů? To by mohl být smrtící krok. Leda že by se Peltovi v telefonu na druhém konci ozvalo: „Haló, tady Rambo . Jedu vám to tam vyčistit!“

Muž s razancí tohoto filmového hrdiny by se teď opravdu českému fotbalu docela hodil, ale navrhoval bych na něj nečekat…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud