Lukáš Tomek
28. května 2018 • 16:20

Projekt videorozhodčí? Byl to nadějný start s jedním varováním

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaká byla ligová sezona viděna optikou sudích? Stručně řečeno – chyby i tentokrát byly (zvlášť na podzim), skandály se však lize vyhnuly. Především to ale byla sezona přelomová z pohledu zavedení videoasistenta rozhodčího (VAR). Co projekt zatím ukázal? Že má rozhodně smysl, ale musí se dál rozvíjet.



Jaký moment je z pohledu důvěryhodnosti fotbalu opravdová pohroma? Když padají góly a kopou se penalty, které jsou vzápětí v přímém rozporu s průkaznými záběry kamer. Protože ty mají možnost sledovat desetitisíce fanoušků u obrazovek. Zvlášť v českém prostředí s pošramocenou minulostí a image mužů v černém je pak velmi blízko k tomu vidět za chybami úmysl. A video prokázalo, že tento problém je schopné zásadně eliminovat.

Pozitivní zpráva je i to, že zodpovědní muži v čele s Romanem Hrubešem svůj úkol zvládli. Snad až na jednu výjimku deník Sport verdikt podpořený konzultací s VAR považoval za správný. Fakticky to znamená – video chyby opravovalo a nedělalo další.

Nepotvrdilo se ani to, že by přítomnost videa neúnosně rozkouskovala zápasy, které pak ztratí tempo i spád. To byla přitom jedna z největších obav. Komunikace na lince videoasistent – hlavní sudí probíhala většinou rychle a bez zádrhelů. Výjimkou bylo snad jen derby pražských „S“. V něm se odvolávaly kvůli ofsajdu hned dvě branky, jeden pokutový kop se měnil na přímý a naopak penalta v nastaveném čase se kopala až po upozornění VAR.

Upřímně je však třeba říct, že tento zápas se nepovedl především sudím v čele s Pavlem Královcem. Díky nim se z derby stalo videoderby. Na druhou stranu pořád lepší než kdyby chyby nikdo neopravil a ještě týden po zápase se mluvilo o skandálních zářezech…

A teď k výtkám. Ta nejčastější zněla ve smyslu: není správné, že je video jen někde. A někteří kritici šli ještě dál ve smyslu, že to ohrožuje regulérnost soutěže. To si nemyslím. Čím míň chyb, tím lépe. Na druhou stranu jednoznačným cílem má být opravdu v co nejkratší možné době zavedení videa ideálně ve všech utkáních. Tím se také utnou dohady, jakou výhodou či nevýhodou pro určitý klub je, když jeho zápasy sleduje či nesleduje VAR.

Co k tomu bude třeba? Samozřejmě peníze. A také vůle i politická síla pokračovat v cestě za transparentnějším fotbalovým prostředím. Bez kompromisů. Nutné je rovněž personální posílení sboru rozhodčích schopných s videem správně pracovat. Nesmí se už nikdy stát, aby kolo před koncem nemohlo být nasazeno do důležitého zápasu jen proto, že ho píská sudí bez potřebné kvalifikace.

To byla také největší minela, která projekt za celý rok potkala a zbytečně zpochybnila jeho opravdu nadějný start.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud