Lukáš Tomek
10. června 2018 • 15:44

Rosického loučení? Vrchol roku i hořká připomínka končící slávy...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaký byl nejzářivější moment letošní fotbalové sezony? Přestože vrchol, mistrovství světa v Rusku, je teprve před námi, z českého pohledu se už dá (bohužel) bilancovat. A ten vrchol nakonec nepřišel ani v lize, ani v evropských pohárech a ani náhodou už při reprezentačních duelech. Tím vrcholem byla sobotní rozlučka Tomáše Rosického na Letné. Rozlučka velkolepá, dojemná, skvěle zorganizovaná a v tom nejlepším slova smyslu světová.



Vidět na jednom hřišti pohromadě Fabregase, Flaminiho, Van Persieho, Lehmanna, Baroše, Kollera, Poborského, Jankulovského, na lavičce Brücknera a samozřejmě v hlavní roli Rosického? Tomu říkám zážitek, na který se nezapomíná.

Proč se v Praze všechny ty hvězdy sešly? Především proto, že Tomáš Rosický, stejně jako další čeští fotbalisté jeho generace, byli bez přehánění příslušníky světové fotbalové extratřídy. Prosadili se v obrovské konkurenci, obstáli ve světě i lidsky, získali si renomé a respekt. Arsenal, Chelsea, Dortmund, Juventus, Liverpool, AC Milán - to jsou kluby, kde na ně s úctou vzpomínají.

Jedna věc však jsou krásné vzpomínky, ta druhá pohled do současnosti. A tady povznesený pocit z Rosického loučení pomalu končí a mění se ve smutek, možná i hořkost. Český fotbal během několika let vyklidil pozice a až na pár čestných výjimek ve světovém kontextu nic moc neznamená. To je holý fakt, který můžete lehce dokladovat daty všeho druhu. Počtem českých hráčů v topklubech, přestupovými částkami za nejlepší české hráče, výsledky národního týmu, postavením v žebříčku FIFA. Malovat tu něco na růžovo nedává smysl.

Rosický po rozlučkovém zápase: Myšlenky na návrat? Opustily mě po sedmi minutách
Video se připravuje ...

Někdo možná namítne, že pro zemi velikosti Česka, není možné a vlastně ani reálné hrát v takové konkurenci stále první housle. To je pravda. Nic to však nemění na tom, že snaha a ambice překlenout co nejrychleji hubená léta a dostat se zase na výsluní, by měla být tou nejdůležitější otázkou, kterou fotbalová generalita kontinuálně řeší. Interně i navenek v komunikaci s veřejností.

Děje se to ale nyní? Tvrdit, že to vrcholné představitele asociace vůbec nezajímá, by bylo přehnané. Na druhou stranu hlavním tématem posledních let to nebylo ale ani náhodou. A nic na tom nezměnilo ani to, že tradiční výkladní skříň fotbalu - národní tým - už několik let zoufale šlape vodu a fanouškům už jeho výkony začínají být tak trochu jedno. Což je mezi námi strašlivé zjištění...

Upřímně - dokud budou českým fotbalem hýbat především žabomyší války mezi českou a moravskou komorou, dokud se fotbal bude neustále vysilovat pravidelně se opakujícími bitvami o složení komise rozhodčích, dokud bude možné třeba i to, aby místopředseda FAČR nařkl reprezentačního kouče z nezdravých vztahů s hráčskými agenty, ale vzápětí vše zametl pod koberec s tím, že už si vše vyříkali, dokud bude český fotbal provinčně a se strachem přijímat většinu nových a cizích prvků, velký progres se čekat nedá.

Bohužel to také může znamenat, že až se s fotbalem rozloučí ještě poslední dva velikáni Rosického generace, Petr Čech a Milan Baroš, na světové akce typu letenského loučení TR10 si možná na delší dobu můžeme nechat zajít chuť.

Bylo by proto skvělé, kdyby parádní sobotní akce na Letné zafungovala hlavně jako budíček pro celý český fotbal. Tak, aby si lidé v něm naplno uvědomili, že už je opravdu deset minut po dvanácté a je nezbytně nutné vrhnout pozornost k podstatným věcem. Tedy místo intrikaření mu hledat novou identitu a vychovávat nové hráčské i trenérské osobnosti, které jako Rosický jednou dobudou svět.

Samozřejmě je tu i druhá možnost – jet ve starých kolejích a žít z krásných, ale stále zaprášenějších, vzpomínek na dobu hojnosti. Jako starý mládenec sledující dokolečka film pro pamětníky s jeho oblíbenými herci…

Tomáš Rosický se svým velkým kamarádem Cescem Fábregasem
Tomáš Rosický se svým velkým kamarádem Cescem Fábregasem

Fábregas o Rosickém: Je to jeden z nejlepších lidí, které jsem ve fotbale potkal
Video se připravuje ...

Rosický po rozlučkovém zápase: Myšlenky na návrat? Opustily mě po sedmi minutách
Video se připravuje ...

TOP momenty Rosického z rozlučky: šajtle, dvojitá penalta i dojemný běh se synem
Video se připravuje ...

SESTŘIH z Rosického hvězdné rozlučky: Kollerův lob, parádičky i synův gól
Video se připravuje ...

Rosického rozlučka obětí počasí! Bouřka zničila i velkolepé choreo
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud