9. června 2018 • 21:55

Momenty Rosického show: Čech bez helmy, parádní góly i rychlík Poborský

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Rozlučkový zápas Tomáše Rosického nabídl z mnoha důvodů nezapomenutelnou podívanouRozlučkový zápas Tomáše Rosického nabídl z mnoha důvodů nezapomenutelnou podívanouFOTO: Koláž iSport.cz

    Vyšlo to na jedničku! Tomáš Rosický se rozloučil s aktivní kariérou ve velkém stylu, když při jeho posledním zápase zvítězil český tým nad světovým výběrem 5:2. O výsledek však na Letné vůbec nešlo. Diváci viděli parádní góly světových hvězd, na české straně zářili zejména Jan Koller s Karlem Poborským a kromě toho byla k vidění opakovaná penalta, neuznané góly i Petr Čech bez své typické helmy. Podívejte se, co přinesla rozlučka Tomáše Rosického.

  • Hezké góly hvězd

    Ewerthon oslavuje první ze dvou gólů světového výběru hvězdFoto ČTK

    Výběr světových hvězd dokázal na Letné skórovat pouze dvakrát, ale nutno podotknout, že obě branky stály za to! Při té první nejprve Milan Fukal chybně namazal do běhu Ewerthonovi a bývalý střelec Dortmundu či Zaragozy jeho pobídky využil. Před vápnem si připravil míč a jeho dělovka nakonec zaplula do levé horní části branky, kam brankář Petr Čech nedosáhl.

    To však nebylo ze strany světového týmu, v němž odehrál Tomáš Rosický první půli, všechno. O dvanáct minut později zavřel hvězdný výběr český tým v jeho vápně, záložník Cesc Fábregas zatáhl míč do středu a posunul ho před velké vápno, kde stál útočník Robin van Persie . Střelec Feyenoordu si zasekl míč a milimetrově přesným obstřelením Tomáše Sivoka i Yossiho Benayouna poslal míč levačkou k pravé tyči!

    Rosický po rozlučkovém zápase: Myšlenky na návrat? Opustily mě po sedmi minutách
    Video se připravuje ...

  • Rychlík Poborský i neúspěšný lob

    SESTŘIH z Rosického hvězdné rozlučky: Kollerův lob, parádičky i synův gól
    Video se připravuje ...

    Sobotní utkání na Letné patřilo Tomáši Rosickému, ale jestli mohl být trenér Karel Brückner s něčím spokojený, tak rozhodně s výkonem Karla Poborského . Pravý křídelník českého týmu patřil k nejlepším na hřišti, když po pravé straně doslova létal a dal tak vzpomenout na svá aktivní léta, ve kterých patřil k hvězdám reprezentace a zahrál si i za Manchester United, Benfiku či Lazio.

    Šestačtyřicetiletý borec, jenž ukončil aktivní kariéru už před jedenácti lety, zásoboval své parťáky skvělými přihrávkami a jednu z nich dokonce Jan Koller proměnil ve druhou trefu Čechů. Karel Poborský mohl korunovat výborný výkon i gólem, když zkusil v 53. minutě napodobit svůj slavný „portugalský“ lob z EURO 1996, ale jeho padáček skončil jen na břevně branky Jense Lehmanna.

  • Opakovaná penalta

    Tomáš Rosický byl faulován, následně z pokutového kopu napodruhé skórovalFoto Michal Beránek (Sport)

    Ve druhé půli už Tomáš Rosický naskočil v českém dresu a jeho první velký moment přišel po šesti minutách, kdy byl při svém úniku podražen ve vápně a sudí Martin Atkinson neváhal – penalta. K puntíku se pochopitelně postavila hlavní hvězda večera, jenže Jens Lehmann její střelu vystihl a míč vyrazil.

    K jeho údivu se ale penalta opakovala, protože bývalý brankář Schalke, Dortmundu či Arsenalu ještě před kopem odskočil z brankové čáry. To samé udělal vicemistr světa z roku 2002 při opakované penaltě znovu, ale sudí Martin Atkinson zůstal klidný, protože Tomáš Rosický tentokrát mířil přesně a mohl si vychutnat stylovou oslavu se spoluhráči i soupeři.

  • Nekompromisní sudí - dva góly neuznal

    TOP momenty Rosického z rozlučky: šajtle, dvojitá penalta i dojemný běh se synem
    Video se připravuje ...

    Rozhodčí v čele s Martinem Atkinsonem nechávali hře zcela volný průběh, ale obalamutit se nenechali. Dvakrát dokonce překazili gólovou euforii. Ve 47. minutě předvedl světový výběr jednu z mnoha pěkných kombinací, po které musel Jaromír Blažek likvidovat střelu ze strany a padající míč ještě dostihl Nuri Sahin, jenž krásnou patičkou z první nabil Cescu Fábregasovi, a ten zavěsil.

    Gól však neplatil, protože turecký záložník zasáhl míč už za brankovou čárou. Výběr hvězd ale pocit křivdy cítit nemusel, jelikož po sedmi minutách sebral anglický rozhodčí gól Milanu Barošovi . Kapitán Baníku sice z malého vápna zavěsil parádní pas Karla Poborského, jenže ten stál při přijmutí míče v ofsajdu.

  • Návrat do minulosti! Čech chytal bez helmy

    Návrat do minulosti! Petr Čech nastoupil do zápasu bez helmy, poprvé od roku 2006Foto Michal Beránek / Sport

    Pozorným fanouškům jistě neutekl zajímavý poznatek. Poprvé po necelých dvanácti letech mohli vidět brankáře Petra Čecha při utkání bez helmy! Brankář Arsenalu ji tentokrát nechal v tašce a na Letné se znovu proháněl bez ní, jako v dobách angažmá ve Spartě a v reprezentaci.

    Český brankář zvládl první poločas dobře, když inkasoval jen po povedené střele Ewerthona. Do druhého poločasu už český rekordman v počtu startů za reprezentaci nezasáhl, protože stejně jako na EURO 2004 v posledním utkání základní skupiny proti Německu pustil do branky svého parťáka Jaromíra Blažka.

  • Kanonýr Koller zaujal i v Anglii

    Jan Koller proti výběru hvězd řádil! Dva góly dal a byl nebezpečnýFoto ČTK

    Český národní tým nemá útočníky? Ale jděte! Trenér Karel Jarolím možná po sobotním utkání opráší staré kontakty na Jana Kollera, jenž ukázal, že není střeleckým rekordmanem v národním týmu náhodou! Už ve čtvrté minutě neúspěšně pálil zpoza vápna do prázdné branky a po sedmi minutách si spravil chuť, když po centru  Jaroslava Plašila  poslal hlavou míč od pravé tyče do branky.

    Dlouhán na hrotu se zaskvěl i ve 24. minutě, když na hranici vápna po chytré přihrávce Karla Poborského přehodil krásným lobem bezmocného Jense Lehmanna. „Už na hřišti jsem říkal Honzovi Kollerovi, že jsem ho takhle nikdy hrát neviděl. Škoda, že to pro něj přišlo takhle pozdě“, řekl po utkání se smíchem Tomáš Rosický, který strávil s "Dinem" povedené angažmá v Dortmundu.

    Výborný výkon českého střelce neunikl pozornosti ani u anglických fanoušků. Utkání sledoval na svém Twitteru také anglický Arsenal, pod jehož poločasový příspěvek napsal jeden z fanoušků jednoduchý dotaz: „Můžete podepsat Jana Kollera?“ Na Arsenal už to asi nebude a reprezentace už je pasé, ale Jan Koller dokázal, že mu to pálí i po konci profesionální kariéry.

  • Čtyři Rosičtí a první gól nejmenšího

    Tomáš Rosický junior střílí branku mezi nohama Jensi LehmannoviFoto Michal Beránek (Sport)

    Zlatá tečka večera přišla v samotném závěru. Český tým sáhl ke střídání, tedy spíše k posílení, když měl na hrací ploše v jeden moment čtyři Rosické! Hlavní hvězdu večera totiž doplnili otec Jiří i bratr Jiří a s nimi také malý syn Tomáš, který se už po několika desítkách vteřin dokonce zapsal mezi střelce zápasu.

    Za pomoci svého táty prošel obranou světového výběru a poté, co z bezprostřední blízkosti překonal váhajícího Jense Lehmanna, mohl začít slavit pátou branku Čechů společně se zaplněnými tribunami Letné, kam si našlo cestu přes 18 tisíc fanoušků.

    Ti dojemnou chvilku náležitě oslavili. A Sparta vzkázala na svém Twitteru jasně: „Talent po tátovi se nezapře, těšíme se v budoucnu!“ Návratu jména Rosický na Letnou by se s odstupem let jistě nebránili fanoušci Sparty i české reprezentace. Takže, kdo ví...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud