Lukáš Tomek
5. října 2018 • 04:30

Za všechno může VIDEO? Tenhle nesmysl nakazil už i machra Páníka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozmohl se nám tady takový nešvar, chtělo by se říci s klasikem. Trenéři, hráči i další lidé v českém fotbale v poslední době velice často používají slovíčko VIDEO k tomu, aby na něj svedli neschopnost či neférovost někoho jiného. Naposledy Milana Baroše, který nakonec právě díky videu neunikl spravedlivému potrestání.



Když analyzujete kontroverzní ligové momenty z poslední doby, nejednou ve výrocích aktérů na video narazíte. Zúčastnění ho někdy používají s naprostou neznalostí toho, jak je projekt nastaven. Jindy manipulativně či prostě jen jako jednoduchý argument ve chvíli, kdy jsou plní emocí a potřebují si najít otloukánka. Lépe k tomu všemu ale poslouží konkrétní příběh.

„Video zkazilo zápas.“ Tuhle větu jsem slyšel po utkání Baníku se Slavií, v němž Milan Baroš sejmul loktem Tomáše Součka, křičet mockrát. V emocích, ale také se zcela klidnou hlavou. A třeba i od tak respektovaného muže, jakým je trenérský machr Bohumil Páník.

Baník - Slavia: Baroš zuří, ale musí do sprch! Sudí po zásahu VAR vyloučil kapitána
Video se připravuje ...

Ten se během jednoho rozhovoru usvědčil nejdříve z překvapivé neznalosti. „Nevím, jaké mají videorozhodčí pokyny. Mají u obrazoy upozorňovat i na takové věci?“ ptal se po Barošově ataku. Ano, pane Páníku. Na likvidační zákroky VAR rozhodně upozorňovat má.

A ostravský trenér pokračoval. „Rozhodčí byl blízko, vyhodnotil to žlutou kartou. Nemůžou mu přece od videa diktovat, jestli se na to má jít podívat.“ Svatá pravda, hlavnímu sudímu nikdo nic diktovat nemůže. Ani VAR. Rozhodčí na hřišti je pán a může videoasistentovi, který ho upozorní na možnou chybu v rozhodnutí, vždy říct: „Díky, ale viděl jsem to dobře, bylo to jen na žlutou. Hrajeme dál.“

Sudí Berka to ale neudělal a podívat se šel. Proč? Nebyl si jistý? Špatně zákrok viděl? Bál se sám od sebe Baroše „vyndat“ a potřeboval se schovat za video? To už jsou spekulace, ale pojďme dál po Páníkově myšlenkové lince, kterou nesdílí zdaleka sám.

„Mám rád férová utkání, červená karta ale charakter zápasu úplně změnila,“ pronesl. A Ladislav Vízek, jinak náš milý a vtipný glosátor, tomu všemu nasadil korunu tvrzením, že na červenou kartu to sice od Baroše bylo, ale když už mu dal rozhodčí jen žlutou, měl u toho zůstat. „Přijde mi to uhozený. Já byl pro video, ale ať hlídá jen ty nekalý věci ve fotbale,“ prohlásil.

Takže si to shrňme - video a červená karta mohou za to, že byla ze zápasu válka a faul loktem směrem na hlavu není nekalá věc. Aha. A není to náhodou jinak?

Není tím hlavním viníkem Baroš, který hrál zákeřně a po právu byl díky videu vyloučen?

Není to on, kdo ze zápasu udělal svým činem válku?

Není dobře, že díky videu dostal pětizápasový distanc, který je snad dostatečnou hrozbou pro něj i pro kohokoliv dalšího, kdo by se chtěl na hřišti chovat jako on?

A není náhodou tím, kdo jako druhý situaci nezvládl, sudí Berka, když hned neodhalil sprostý faul?

Ta poslední otázka, na kterou stejně jako na předešlé odpovídám ano, je přitom zcela podstatná. Proč? Protože krásně ukazuje, jak nesmyslně, manipulativně a nespravedlivě pro video se veškerá pozornost a zodpovědnost přesunula během minulých týdnů od rozhodčích na hřišti směrem k jejich kolegům v přenosovém voze.

Liberec - Olomouc: Červená pro Faltu! Záložník Sigmy nepříjemně přišlápl Breiteho
Video se připravuje ...

VAR je přitom jen pomoc pro hlavního sudího. Konečnou pravomoc nemá. Hlavního jen upozorňuje na to, co podstatného a zjevného podle něj bylo rozhodnuto v rozporu s pravidly. A že se může mýlit? Může a občas se to stane, videoasistenti nejsou roboti. Poslední instance s největší zodpovědností tu pak ale je právě hlavní rozhodčí. Mimochodem – jeho odměna za zápas je zhruba pětkrát vyšší než videoasistenta. I to ukazuje, jak jsou karty a zodpovědnost rozdány.

Nadávat na video pak není na místě ani v případě, když třeba hlavní sudí Zbyněk Proske v Liberci za chladného večera pět minut zkoumá, zda má být olomoucký Falta vyloučen za šlápnutí na nohu libereckého Breiteho.

Můžete společně s trenérem Jílkem nesouhlasit s tím, že VAR Proskeho k videu povolal. Ale konečnou zodpovědnost tu má přece opět sudí na hřišti. Byl to on, kdo po prostudování záběrů mohl promptně říct: „Za mě je to jen na žlutou.“ VAR žádné karty neuděluje.

Co napsat závěrem? Bylo by dobré pozornost opět soustředit zpět na hřiště. A nedělat z videa alibi pro zákeřné zákroky nebo špatnou hru svého týmu. A ani pro hlavního sudího nemá být video alibi, za které se schovává, ale pomoc.

Toto je velký úkol pro Komisi rozhodčích. Měla by vychovávat osobnosti, kterým u obrazovky nejede v hlavě, komu šlápnou na kuří oko, jaký je na zápase delegát a co na jejich rozhodnutí řekne muž, který český fotbal řídí. Protože ale český fotbal řídí Roman Berbr, je předchozí věta trochu nonsens. Bohužel.

Milan Baroš se po červené kartě hodně vztekal
Milan Baroš se po červené kartě hodně vztekal

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud