Lukáš Tomek
22. února 2023 • 18:11

Už nekličkujte! Olympijské hnutí musí Rusům ukázat stopku. S jednou výjimkou

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zakázat ruským a běloruským sportovcům účast na olympiádě v Paříži 2024 – a je jedno, zda pod národní či neutrální vlajkou - je nespravedlivé. Ne všichni se staví k Putinově barbarské válce stejně, ne všichni s ní v hloubi duše souhlasí, ne všichni jí aktivně podporují. Přesto neexistuje jiná možnost než vystavit jim nyní jednoznačně olympijskou stopku. V těžké době poznamenané válečným konfliktem totiž nejde najít dobré řešení, hledá se to nejméně špatné.



Sportovní organizace v čele s MOV by pak už především měly konečně přestat kličkovat a hrát si se slovíčky a právními výrazy. Rusko a ruští sportovci (pod neutrální vlajkou) jsou sice určitě dva různé termíny, jak nedávno vysvětloval i šéf ČOV Jiří Kejval, ale Putinova propaganda je schopná tento rozdíl naprosto hravě smazat. A o to tu přece jde - nenechat Putina, aby případná vítězství ruských sportovců manipulativně zneužil ve prospěch zločineckého režimu.

Válka je strašná a tisíce zabitých Ukrajinců při bránění vlastní země, ale i mrtví ruští mladíci naverbovaní a zmanipulovaní Putinovými tvrzeními o boji s ukrajinskými nacisty, jsou děsivé svědectví o novodobém barbarství.

MOV i jeho národní odnože na to musí adekvátně zareagovat a dát předem všem sportovním svazům jasně najevo, že ruští sportovci se pod pěti kruhy tentokrát prostě neobjeví. A utnout tím mimochodem i trapné nápady kvalifikovat se do Paříže v některých sportech například asijskou cestou.

Především by tím ale olympijské hnutí dalo najevo, že nehodlá pošlapat základy, na nichž bylo vystavěno. Byť už řadu z nich v čase nejednou tak trochu zradilo. Pokud to neudělá, riskuje totiž nejen vlnu národních bojkotů olympijských her, ale zároveň i to, že se postupně ocitne v podobné izolaci jako nyní Putin. Ostatně současný předseda Thomas Bach už pro podobný scénář udělal poměrně dost...

Jedinou výjimku bych tu pak vážně zvažoval: pro ruské a běloruské sportovce, kteří se už v minulosti jasně veřejně vymezili proti Putinově agresi, což mimo jiné většinou znamenalo, že už Rusko či Bělorusko i fyzicky museli opustit. Najít speciální status pro těchto pár statečných dává smysl.

Vstoupit do diskuse
8
Články odjinud


Články odjinud