Marek Sýkora
22. prosince 2021 • 15:15

Chutnalo vám, pane? Radost z Schicka či Macháče, Zlatý míč měl mít Lewa

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je závěr roku, leccos se hodnotí, ale neodvažuju se bilancovat celý sportovní rok, to by bylo na půl knížky. Přišla zima, lyže, některé halové sporty běží v plném proudu, pořád se hraje i fotbal, takže je o čem mluvit. Pár tipů jsem si rozdělil do tří kapitol.



CO MĚ POTĚŠILO

Markéta Davidová. Úvodní svěťák v Östersundu, výborně zvládla nejdelší závod, ani jednou neminula. Říkal jsem si: To bude sezona Markéty! V dalších závodech už to bylo mezi 10. a 15. místem. Nejezdí mi to, říkala. Takže asi ví, co a jak. Od časů Koukalové je Davidová tou, která by zase mohla přitáhnout lidi k biatlonu.

Paradoxně prohraný Davis Cup s Francií a Anglií. Ne, jak to dopadlo, ale zápasy Tomáše Macháče. Hrál výborně, vyhrál oba své singly a je příslibem, že by mohl pozvednout českej mužskej tenis. To je třeba zdůrazňovat, protože ten ženskej je až moc dobrej.

Martina Sáblíková. Nastupuje generace další mladších, viděl jsem Holanďanky, jak jsou silné a rychlé. Řada lidí si myslí, že jí to bude jezdit pořád dál, že bude vyhrávat, ale čas nezastavíš. Ovšem jaká je Martina sportovkyně, jak se o zimní olympiádu pere, to je vzor. Ona to nevzdá! Prostě to dá.

Patrik Schick dal 4 góly Fürthu. Sice poslednímu týmu tabulky, ale je třeba ho ocenit. Umí si najít místo, jde na dorážky, umí zakončit zblízka. Jen aby mu to vydrželo do baráže MS a aby se taky našli hráči, kteří mu ty míče nabídnou jako v klubu, nemůže všechno vyrobit sám.

MUNDIAL: Je Schick útočník pro velkoklub? Best of 2021, má Messi Zlatý míč právem?
Video se připravuje ...

Zmíním se i o mém milovaném hokeji. Karel Vejmelka v Arizoně, báječný příběh. V české lize se mi moc nezdál, ale je to velkej kluk a vychytal nulu proti Winnipegu, pochytal rekordních 46 ran. Plus Tomáš Hertl, hattrick proti Calgary. Už dvakrát si prožil hodně těžké zranění a je teď náš nejlepší střelec v NHL.

NEVÍM

Ester Ledecká nás minulou sezonou navnadila na úspěchy, teď první tři závody v Kanadě spojila s výsledky mezi 12. a 22. místem.

Slyšel jsem, jak to hodnotila, že je spokojená, že si to užila. K tomu mám připomínku: Já když jdu do restaurace, dám si jídlo. Potom přijde číšník a zeptá se: Bylo to v pořádku? A mně to vždycky naštve, protože bych čekal, že se zeptá: Chutnalo vám, pane? A to je taková paralela. Já ono „užila jsem si to“ nemám rád. To znamená, že se mi jízda líbí - ale nedopadlo to. Musím ovšem říct, že v jejím sportu pár setin znamená posun i o tři místa v pořadí.

A nevím s losem fotbalistů pro baráž MS. Máme Švédsko, ve fotbalových kruzích zavládlo nadšení. No… Dělalo na mě dojem, že Švédy podceňujeme, ale oni vůbec nejsou špatní. Je možná lepší, že hrajeme venku. Protože jak jsem viděl poslední zápasy nároďáku doma, útočná síla, někdy bez Schicka, je slabá. Venku to třeba trošku zabetonujeme a něco s tím uděláme.

CO MĚ NEPOTĚŠILO

Vyhlášení Zlatého míče. Čekal jsem, že za rok 2021 vyhraje Lewandowski. Komentáře zněly, že Messi přivedl Argentinu k triumfu na Copa América. Jenže Lewandowski dává tolik gólů, nejen letos, pořád! Jako kdyby mu vytkli, že Polsko nevyhrálo EURO, to je absurdní…

Dvě porážky basketbalistů na úvod kvalifikace MS. Bez Satoranského a skoro všech, co hráli na olympiádě. Přečetl jsem si, že Turci Veselého měli pustit, ale nepustili. Třeba by i jeden takový hráč pomohl. Bojovali, jeden zápas mohli udělat. Je mi to líto, v poslední době hrajou basketbalisti výborně, liga si získala kvalitu, byla by škoda, kdyby se na MS nedostali. Bude to hodně těžký.

A závěrem zase k hokeji. Zarážející neviditelnost českých hráčů v NHL. V bodování je první z našich až v šesté desítce Jakub Voráček s jedním gólem. Ve stovce už jsou pak jenom Pastrňák, Hertl a Palát. Radost dělají brankáři. Vladař, Vaněček, Vejmelka, aspoň tam máme kde brát.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud