Martin Hašek
1. prosince 2013 • 04:30

Lukáš Bauer nekončí, to je začátek! Už dohnal Neumannovou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srazit na kolena šampiona typu Lukáše Bauera opravdu není jednoduché. Když na jaře zklamaný do morku kostí opouštěl světový šampionát ve Val di Fiemme, cítil kolem sebe velké pochybnosti. Sám si nemohl být jistý, co přichystá budoucnost. „Je to můj začátek, nebo můj konec,“ prohlásil. „Uvidíme příští rok.“



Úspěch při prvním závodním víkendu ještě nezaručuje zdárný průběh celé zimy, jenže pro Bauera znamená sobotní vítězství všechno.

Připomeňme si jeho anabázi posledních let. Na mistrovství světa 2011 začaly jeho problémy s patou, které se až skoro rok poté ukázaly být únavovou zlomeninou. Vloni v létě přišlo drsné poškození svalu na noze. Ve výsledku ztratil Bauer dlouhé měsíce tréninku, které ho až do letošního jara vzdálily od naprosté elity. Začalo se říkat, že je starý, že už se nevrátí.

Bauer si tohle nikdy nemyslel. Je vítězným typem, který bude vždycky věřit ve svou výjimečnost. A v sobotu ukázal, že není bláhový. V šestatřiceti letech si pohrál se světovou konkurencí ve svém starém stylu.

Lukáš Bauer v cíli úvodního distančního závodu SP, který vyhrálFoto EPA

Problémy potkávají i velké hvězdy, Northug s Colognou by na začátku zimy mohli vyprávět. Bauer se dostal z nejhoršího a ukázal, že není dobré zapomínat, kým vlastně je. Nejlepším běžkařem české historie, který umí výjimečné věci. Kdysi se stal prvním českým mužem v běžecké stopě, který vyhrál závod Světového poháru a téměř jedenáct let poté je stále schopen vítězit.

Bauer je naprostý unikát. Cesta do Soči bude ještě hodně dlouhá. Sobotní triumf v Kuusamu ale jasně ukázal, kam sahají jeho možnosti. Na olympiádě bude v medailové hře. Ukazuje se, že trápení ve Val di Fiemme nebylo začátkem konce, nýbrž očistcem, který ho posílil v boji o návrat zpátky na vrchol.

Mimochodem, Bauer už vlastně dohnal dlouho zdánlivě nepřekonatelnou bilanci Kateřiny Neumannové v počtu vítězství ve Světovém poháru.

Zmatené statistiky mezinárodní federace FIS, která nepočítá etapové triumfy během vícedenních Tour, mu sice nepřejí. Ale fakta jsou jasná. V cíli závodu Světového poháru byl Bauer nejrychlejší už osmnáctkrrát v individuálním závodě, jednou ve štafetě a v součtu tak už o jedno vítězství Neumannovou překonal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud