Martin Hašek
23. července 2015 • 14:40

Bolt hraje o dědictví. Ještě nikdy nebyla jeho pozice tak otřesená

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Atletický svět zadržuje dech a čeká na kyslík v podobě toužebně očekávaného startu Usaina Bolta na Olympijském stadionu v Londýně. Páteční stovka na mítinku Diamantové ligy hodně napoví nejen o vyznění letošní sprinterské kampaně slavného Jamajčana, ale možná i závěrečné fáze jeho kariéry.



Říct dnes o Boltovi , že je nejrychlejším mužem světa, je poměrně těžko obhajitelné tvrzení. Fenomén sprinterské historie? Jistě. Šestinásobný olympijský vítěz, trojnásobný světový rekordman, osminásobný mistr světa? Samozřejmě.

Jenže tahle část příběhu zatím skončila s předloňským létem. Vloni Bolta přibrzdila operace chodidla, letos se díky němu laická veřejnost dozvěděla o existenci kousku těla, jež se nazývá křížokyčelní kloub. Kvůli němu Bolt začátkem měsíce vzdal mítinky v Paříži a v Lausanne.

Ve světové špičce navíc existuje celá řada argumentů, proč může letošní rok znamenat minimálně pozastavení Boltovy vítězné éry. Od srpna 2013 v podstatě začala vláda úplně jiného sprintera.

Jamajský sprinter Usain Bolt rozdává autogramy na Zlaté tretře v OstravěFoto Pavel Mazáč (Sport)
Američan Justin Gatlin od té doby neprohrál v šestadvaceti závodech v řadě, na stovce i dvoustovce kraloval už loni a letos si ve svých třiatřiceti letech vylepšil osobní rekordy respekt budícími časy 9,74 a 19,57.

Stále tu jsou hrdinové velké sprinterské generace Asafa Powell a Tyson Gay, k nim ale přibyli mladí dravci jako Američan Trayvon Bromell, jenž si nominaci na MS vybojoval krátce před dvacátými narozeninami, polepšený kanadský sígr Andre de Grasse nebo Jihoafričan Wayde van Niekerk.

Od zrodu Boltova fenoménu před sedmi lety zřejmě ještě nikdy nebyla jeho pozice tak otřesená.

Přesto může status quo zásadně změnit jediný závod. Páteční stovka v Londýně bude kritickým bodem. Bolt se musí ukázat, k čemuž potřebuje zaběhnout čas minimálně pod hranici 9,90 sekundy.

Přesně tak to bylo před dvěma lety, kdy se po nevydařeném úvodu sezony na výročních Hrách – ano, právě v Londýně – vrátil triumfem a ze světového šampionátu v Moskvě pak přivezl obvyklou normu tří zlatých.

Král chce mít korunu bez kazů

Otázka je, co Bolt udělá, pokud se v pátek ukáže, že ještě není ve formě. Do vrcholu roku na mistrovství světa v Pekingu zbývá pět týdnů, v nichž se dá udělat spousta práce. Bolt je ostatně známý tím, že se svým trenérem Glenem Millsem dovede vyšpičkovat formu právě na nejdůležitější období sezony. V Pekingu, kde v roce 2008 při finále olympijské stovky s rozvázanou tkaničkou poprvé způsobil globální třesk, tentokrát Boltovi reálně hrozí porážka. A to je to poslední, co muž s pověstí Supermana potřebuje. Minimálně na první pohled.

Boltova měřítka úspěchu jsou už dávno jinde než u řadových atletů. Už vlastně neběhá proti Gatlinovi a Powellovi, ale na dálku sportovních věků se utkává s Jessem Owensem či Carlem Lewisem. Pracuje na svém dědictví, odkazu, který tu zbude, až jeho show jednou skončí. A chce se loučit jako nezpochybnitelný nejlepší atlet dějin.

I proto je možné, že k dalšímu vývoji bude mít co říct nejenom kouč Mills, ale také lidé pečující o Boltovu image. Navzdory výsledkově chudým dvěma letům zatím Bolt neprohrává, největším soupeřům se totiž vyhýbá.

Jeho manažer Ricky Simms tuhle taktiku obhajuje tvrzením, že takhle jsou střety hvězd unikátní. V atletice kromě toho není možné předvádět vrcholné výkony každý týden, tělo k maximu směřuje dlouhé měsíce, ve srovnání se závody na světových šampionátech a olympiádách jsou navíc souboje uprostřed sezony jen polštářovou válkou.

Když se ale minulý týden v Lausanne výjimečně pustili do společné potyčky Gatlin, Gay i Powell, byla to parádní show, v níž Bolt scházel.

Po Londýně si jeho tým bude muset vybrat, jestli jít do pekingského dobrodružství, v němž víc než kdy jindy hrozí porážka. Pokud by opravdu přišla, ve skutečnosti by ale Boltovi příliš neuškodila. Jeho olympijské loučení v příštím roce by dostalo pořádné koření a vyhecovaný sprinterský cirkus opepřený Jamajčanovou odvetnou kampaní by byl před Hrami v Riu celoročním hitem.

Šampion ale o porážky určitě nestojí, od průlomu na olympiádě 2008 nakonec Bolt ztratil jediný vrcholný závod, když ve finále stovky na mistrovství světa v Tegu ulil start. Chce se loučit jako král, v jehož koruně nejsou žádné kazy.

Fanoušci by nepochybně ocenili, kdyby Bolt místo spekulování šel na šampionátu v Pekingu odvážně do boje, třeba i vstříc neodvratné porážce. Budoucnost je však zatím nejistá. Necelých, snad, deset sekund páteční stovky v Londýně Boltovi ukáže cestu, jak dál.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud