Martin Hašek
27. srpna 2018 • 17:38

Ferrari v garáži. Konec závodění Erbanové je kruté řešení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
Slavia - Baník: Jurásek krásně prostřelil Markoviče, 5:0!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla jak princ, který jde vysvobodit spící Šípkovou Růženku. Nevěděla, jak ta cesta bude trnitá. Házela s ní doprava, doleva, plazila se po čtyřech. To jsou její slova! Po tom všem Karolína Erbanová před půl rokem utírala slzy do národní vlajky, když objížděla ledový ovál v Pchjongčchangu už s vědomím, že je po všech těch útrapách olympijskou medailistkou.



O to větší šok způsobilo její emotivní oznámení o konci kariéry. Tohle se nemělo stát! Erbanová si svou životní medaili vykopala ze země. Před čtyřmi lety nechala všechno za sebou, vzala všechny úspory a ještě prodala auto, aby si šla za svým. V Nizozemsku strávila roky o samotě, ale s vírou, že pro její sprinterskou kariéru udělá víc tam než v Česku.

Když před dvěma lety přišla k novému trenérovi Dennisi van der Gunovi, připadala mu jako ferrari s vypuštěnými pneumatikami. Stalo se tak uprostřed jejího nizozemského angažmá, v té poznámce nebyla výtka směrem k českému kouči Petru Novákovi, který Erbanovou provedl první částí kariéry. Kouč viděl technické rezervy, cestku, jak Erbanovou posunout výš.

Přesto tahle věta, kterou Van der Gun zopakoval v euforii na olympiádě v Pchjongčchangu, udělala zle. Novák ji těžce nesl, v okamžiku radosti to byl další důvod sváru.

Erbanová měla ale své problémy. „V bruslení mám ještě kam stoupat,“ říkala hned po olympiádě.“

Jenže už tehdy na ní byla znát únava z toho všeho. Holka, která miluje Krknoše, se čtyři roky dřela v odloučení v dalekých nizozemských nížinách, vybojovala bronz na olympiádě. Byla sama sobě manažerkou. Sháněla sponzory, řešila starosti s novým angažmá.

Dostala za to půlkilovou bronzovou placku.

Místo slávy a trochu klidu se ale pak celé jaro musela stresovat, co bude dál. Situaci v Nizozemsku zkomplikovala situace se sponzory, nakonec se jako nouzového řešení chytila polského týmu. Už toho na ni bylo moc, pak do toho přilétlo pár Novákových vět v médiích, a pohár přetekl.

Konec. Ferrari stojí v garáži. Pro český sport je to velká škoda. Je to smutný příběh. Člověk si řekne: Takhle by to končit nemělo!

A víte, co? Třeba tady nakonec ještě je šance na happy end. Doufá v něj Český olympijský výbor. Přál by si jej i Erbanové dosavadní zaměstnavatel Olymp, který svou závodnici na dálku podporoval při nizozemské misi.

Možná pomůže čas, trochu odpočinku, může se objevit varianta přechodu na jiný sport. Anebo je už opravdu pozdě. Jen Karolína Erbanová je vládkyní svého života. Zatím je věc jasná.

Takže, díky Kájo!

Karolína Erbanová může slavit zisk bronzové medaile
 Karolína Erbanová může slavit zisk bronzové medaile

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud