Martin Hašek
6. ledna 2019 • 19:49

Český skokan ještě žije, Koudelka může mít medaili z mistrovství světa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smích kvůli obřím helmám a vymetání výsledkových listin už dávno dozněl. Roman Koudelka na Turné čtyř můstků dokázal, že český skok není mrtev, jak to mohlo vypadat podle loňské tragické sezony. Lídr týmu trenéra Davida Jiroutka je zpátky ve světové špičce. Ale ještě se nedostal, kam patří. Stupně vítězů na něj čekají, a velkou šanci bude mít především na blížícím se mistrovství světa.



Před minulou nešťastnou zimou označil Koudelka za velký cíl olympijskou medaili. Po strašlivých událostech historicky nepovedené sezony to zpětně mohlo vypadat komicky, ve skutečnosti se tím ale potvrzoval zdravý mentální stav dospělého závodníka, který většinu své kariéry strávil v boji s elitou.

Koudelkovy předolympijské ambice byly zcela oprávněné. A nic na tom nemění, jak děsivě to celé nakonec dopadlo. Do značné míry kvůli šílenému zabezpečení národního týmu a podivným kšeftům jeho managementu, které zcela zničilo sebedůvěru závodníků a pokazilo i vnitřní atmosféru v týmu.

Nová sezona, a zvlášť nablýskané, psychicky i fyzicky vrcholně náročné Turné čtyř můstků, kde se ukazuje skokanská pravda, svědčí o tom, že Koudelka nepodlehnul. Nechybělo málo, aby ho loňská hrůza zlomila, ale nakonec jizvy po ní otřepal z ramen a je z něj ten, kým byl vždycky – skokan nejvyšší světové úrovně.

V čem ta proměna? První přišlo rozhodnutí pokračovat dál, protože konec kariéry byl pro Koudelku vloni na jaře blízko. Musel znovu nastartovat mysl, vyčistit hlavu od zmatků minulé zimy. V hledání cesty mu pomohl staronový reprezentační trenér David Jiroutek, který vystřídal rakouského experta Richarda Schallerta. Jemu sice Koudelka léta bezmezně důvěřoval, vousatý bard ale v podmínkách českého šlendriánu ztratil sílu prosazovat svou vizi.

Pomohla také jedna důležitá „maličkost“. Místo velkých hlav, kterým se před rokem smál celý lyžařský svět na sociálních sítích, teď čeští orli létají s přiléhavými helmami prestižní firmy Uvex. Hlavy teď mají aerodynamické zvenku i zevnitř.

Kousek po kousku se víra závodníka Koudelky vracela ke své původní síle. Klíčová částečka přibyla hned na úvod zimy ve Wisle, kde vloni začal pád z výšky přímo na tvrdé dno. Koudelka tam koncem listopadu přijel nemocný a v potu tváře vydřel těsný postup do druhého kola. Těch 1,3 bodu ho udrželo nad vodou, dalo mu klid a sílu dýchat. Pak už letěl výsledky nahoru, až do nejlepší pětky celkového pořadí Turné čtyř můstků.

Pozor! Sezona je teprve ve třetině. Cirkus poběží dál a vše teď bude směřovat ke světovému šampionátu na přelomu února a března. Po loňské sezoně to Koudelka asi neřekne naplno. Ale fakt je, že zatím je v ideální pozici na medailový útok. Klidně na velkém můstku Bergisel v Innsbrucku.

Ale zapamatujte si datum pátek 1. března, kdy se závodí o titul na středním můstku Toniho Seelose v Seefeldu. Závody na středních můstkcích jsou sice na velkých závodech už spíš zvláštní historickou relikvií. Ale medaile platí jako každá jiná. A Koudelkův odraz i styl tady platí. Zadostiučinění se mu už dostalo, ale letět může ještě daleko výš.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud