Martin Hašek
6. února 2019 • 05:00

Lyžařské zlato Ledecké z OH? Žádná náhoda, ve špičce je právem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velkou euforii z korejské olympiády střídá velká deprese na začátek světového šampionátu v Aare. Lyžařka Ester Ledecká prochází těžkou zkouškou odolnosti, po několika nepříjemných pádech hledá sebedůvěru, bez níž je opravdu složité pouštět se po prudkých sjezdovkách ve stokilometrové rychlosti. Má kde začít, protože její loňské zlato z olympijské super-G nebyla žádná náhoda.



„Velmi pozitivní věc je, že spousta lidí třeba pochopí, že ještě nemám na to dostat se do té elity, a že to opravdu na olympiádě byla jenom výjimka,“ řekla sama Ledecká v emocích po nevydařeném prvním závodě v Aare.

Jistěže to byl výjimečný výsledek. Vždyť to také bylo první české olympijské zlato ze sjezdového lyžování.

Druhá část té věty už si ale zaslouží rozbor, protože výraz světová elita je poměrně široký.

Jak to změřit? Je třináct výsledků mezi nejlepší dvacítkou ve Světovém poháru i na mistrovství světa dost? Nebo tři umístění v první desítce? Olympijské vítězství, to už něco znamená! Pokud to tedy nebyla jenom náhoda.

Kdo by tohle nadnesl, těžko by se shodl s Ledecké trenérem Tomášem Bankem. Řekl by vám: „Měli jsme možná trochu štěstí, ale kdyby na to neměla, tak by nemohla vyhrát. Taková náhoda se nemůže stát.“

Tak to je. Slova o příslušnosti k elitě zase tak mnoho neznamenají. Předmětné důkazy se rodí znovu a znovu, pokaždé, když jdou nejlepší lyžařky světa na start řítit se dolů k cíli.

Od Ester Ledecké nikdo nemůže čekat, že bude v každém závodě mezi nejlepšími. Proti soupeřkám má pořád méně zkušeností na nejrychlejších sjezdovkách, pořád se ještě má co učit. Je ale dost dobrá na to, aby často útočila na pozice v top ten. Jenže k tomu potřebuje mít čistou hlavu, aby se s ní mohla pustit po čisté lajně.

Musí si prožít i kritické momenty, jako jsou ty současné. Tři nepříjemné pády z nedávné doby jí neuškodily fyzicky, ale mentální odolnost prověřují do základů. STR najednou není superhrdinka, jakoby vystřižená s komiksu i se svými zvláštními schopnostmi.

Teď je v sobě musí zase najít. Možná pomůže vrátit se k té prvotní síle. Neřešit, jestli svými jízdami potěší, či snad zklame ostatní. Ledecká musí jen dělat to, co dělá nejraději. Jezdit dolů s kopce a pořádně si to užívat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud