Martin Mls
15. prosince 2019 • 19:45

Zase bez medaile, zase čtvrté. Přesto si Rhyner zaslouží u florbalistek pokračovat

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První dvouletka švýcarského trenéra Saschy Rhynera u českých florbalistek skončila někde ve třech čtvrtinách cesty. Sladká medailová pointa nebyla daleko, ale Češky jsou po dvou prohraných prodlouženích na mistrovství světa znovu čtvrté. Škoda, tahle parta si placku zasloužila. V případě Neuchatelu 2019 ovšem platí: není čtvrté místo jako čtvrté místo.



Svěřit ženskou reprezentaci Saschovi R. bylo od šéfů českého florbalu pragmatické rozhodnutí: švýcarský kouč už u týmu pracoval coby asistent, takže šel do známého prostředí. V nové roli nezklamal, národní tým pod ním rostl a Rhyner si řekl o pokračování ve funkci, které je podle informací iSport.cz skoro jisté.

Kouč dal hráčkám volnost, kterou si pochvalovaly, a naučil je ofenzivní florbal. Šestapadesát gólů znamená nový český střelecký rekord na mistrovství světa, Češky se trefily víckrát než bronzové Finsko (52) či stříbrné Švýcarsko (49). Pro srovnání: předloni v Bratislavě český tým stihl jen třicet branek. I tenkrát z toho bylo čtvrté místo, ale letos Češky zanechaly lepší dojem.

Pozitivní je, že rozložily góly do všech útoků, nejen prvního s hvězdami ze švédské superligy v čele s kapitánkou Eliškou Krupnovou a nejproduktivnější krajankou na MS Denisou Ratajovou, jež se dostala do All Star týmu turnaje. Michaela Mlejnková nastřílela pět gólů Slovenkám, další útočnice Martina Řepková se blýskla čtvrtfinálovým hattrickem proti Polsku.

Češky povinně porazily všechny papírově slabší týmy (Lotyšsko, Slovensko, Polsko), podle očekávání padly s pozdějšími šampionkami Švédkami a během finálového víkendu odehrály vyrovnané zápasy se Švýcarskem a Finskem, což jsou jejich rivalové z absolutní světové špičky. V obou partiích vedly, nad Švýcarkami dokonce o pět gólů, přesto dvakrát padly v prodloužení a počtvrté za sebou zůstaly bez medaile.

Právě tady je jejich největší rezerva: pokud v následujících dvou letech ještě vyladí hlavu, která dělá klíčová procenta výkonu, medaile v Uppsale 2021 bude blíž.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud