Maxim Habanec
31. srpna 2021 • 12:18

Proč ve skateboardingu řádili ninjové? Pár věcí překvapilo i mě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Historicky první představení skateboardingu na olympiádě je za námi a já bych se k němu chtěl vrátit a zmínit pár věcí, které překvapily celý svět, a vlastně i mě.



Ve skateboardingu vždy platilo, že špička pocházela vždycky z USA, kde tenhle parádní sport vznikl. Nicméně každému, kdo do toho víc viděl, bylo jasné, že to tak navenek vypadá hlavně kvůli tomu, že největší závody jako X Games nebo Street League se jezdí v Americe a jsou pouze na pozvánky. Většina riderů tak je vždycky z USA a výsledky pak svítí pod jejich vlajkou. Všichni tak nějak přirozeně čekali, že Američané ovládnou i skateboarding na olympiádě.

Jenže už v posledních letech, když se před OH začaly více otevírat závody a mohl je jezdit každý, první příčky mnohdy obsazovali Japonci, o kterých třeba nikdo nikdy neslyšel. Často taky závody po celém světě vyhrávali Brazilci, kteří byli neuvěřitelně hladoví. Skateboarding je totiž v Brazílii druhý největší sport a jezdců s vysněnou představou, že jim úspěch na prkně otevře dveře do světa, je tam prostě nekonečno.

Tomu odpovídají i výsledky z olympijského Tokia. Muži street: první Japonsko (Yuto Horigome), druhá Brazílie. Stejně tak to dopadlo u žen. A v „bazénu“ první dvě Japonky plus v mužích stříbrný Brazilec Pedro Barros za vítězným Australanem Keeganem Palmerem.

Z mého pohledu je jasné, že do budoucna bude Japonsko závodním favoritem. Mají k tomu neuvěřitelné předpoklady a občas mi přijde, že se tam prohánějí ninjové se skejtem pod nohama. Protože co dokaží vrátit, je někdy opravdu neuvěřitelné a popírá to všechno, co jsem si myslel, že je na skejtu možné.

Ještě bych rád zmínil jeden detail, který mi přijde zajímavý, a tím je závodnice Rayssa Leal. Brala stříbrnou medaili ve streetu žen a je jí pouze třináct let, což spustila docela velkou vlnu ohlasu. Celkově v ženském skateboardingu je věkovka řádově o deset a více let nižší než u mužů, což je neobvyklé, a jsem zvědavý, jestli se to začne měnit.

Nicméně Rayssu začalo na Instagramu během jednoho dne sledovat asi 5 milionů lidí. Abych to dal do kontextu, tak třeba Tony Hawk má 5,9 milionu followerů, a je to největší legenda. Když se pak kouknu na ostatní sporty, tak ní za ten den přeskočila třeba Naomi Osakaovou, Michaela Phelpse a další osobnosti.

Jinak největším překvapením bylo vyhoření Hustona, kterému jsem fandil a vyhrál 80 % předolympijských závodů. Nezvládl ale tlak a nedokázal vrátit zal dostatečný počet triků. No, uvidíme, co nás čeká v Paříži za tři roky, já bych tam tipoval medaile pro Japonsko.

Třeba vám o tom pak i napíšu, ale teď se s touto rubrikou loučím. Díky za přízeň a fanděte mně i skateboardingu dál.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud