Michal Koštuřík
18. května 2022 • 19:50

Schopný tým, schopný kouč. Socha pro Svědíka? Radši smlouvu a velké peníze

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG MICHALA KOŠTUŘÍKA | Tak schválně: Jak poznáte dobrého trenéra? Je to ten, jemuž šéfové koupí posily za miliony (miliardy) a dovede nadupaný kádr k titulu nebo ke druhému místu? Tohle by s troškou štěstí svedla i cvičená opice. Anebo fotbalisté sami, bez dozoru na střídačce.



Odborná a psychologická práce kouče je nejvíce vidět v malých klubech, kde musíte škemrat o každého nového hráče a když stojí půl milionu, pošle vás vedení na toaletu, ať si umyjete hlavu studenou vodou. Jako ve Slovácku, kde musel Martin Svědík přistoupit na ekonomický diskomfort a o to víc makat. S tím fakt nemá problém. Striktní pracovní morálkou dokázal záhy nakazit všechny kolem včetně svých svěřenců, kteří jsou ve finále těmi hlavními nositeli výsledků. A zúročují práci trenéra. Bez schopných hráčů by nebyl schopný kouč.    

V Uherském Hradišti teď disponují obojím. Lepší tým nikdy neměli. A dost možná další dlouhé roky mít nebudou.

Na mužstvu vidíte zřetelný herní rukopis a neustálý progres jednotlivců. Byť se občas prohraje, základní koncept se nemění a z dlouhodobého hlediska je efektivní. Sedmačtyřicetiletý stratég (ano, ve Svědíkově případě to slovo sedí) přeměnil tuctový klub z nejmenšího ligového města na účastníka evropských pohárů a stabilní českou čtyřku.

Dostal do životní formy Reinberka, Kalabišku, Hofmanna, Sadílka, Jurečku, Havlíka…Někteří z nich byli takřka odepsaní, dnes je z nich ligová šlechta. Je signifikantní, že pohárové finále rozhodl dvěma brankami pravý bek Petr Reinberk, inventář klubu. Nikdo jiný v historii neodehrál v modrobílém dresu tolik zápasů….

Slovácko - Sparta: Rychlá odpověď! Reinberkova bomba málem protrhla síť, 3:1
Video se připravuje ...

Není na místě mluvit o zázraku ze Slovácka, „jen“ o důsledné poctivé práci. Nejen na hřišti, ale i v kabině. Tam není Svědík jen ras, ale i empatický kamarád, pro něhož je hráč hlavně člověk.

Jasně, hlavní kouč je opěvovaný strůjce úspěchu. Nicméně zásluhy nejdou jen za ním. Tak jednoduše to ve fotbale nefunguje. Vedení klubu si musí pogratulovat, že Svědíka před čtyřmi lety vykoupilo z Jihlavy za dva miliony korun. Zdánlivě bláznivý tah se časem ukázal jako trefený jackpot. S vrcholem ve finále MOL Cupu.

Sparta má sice výraznější individuality, Slovácko však aktuálně jednoznačně lepší tým. I ten trenérský. Takže, co dál? Socha u stadionu Miroslava Valenty pro Svědíka a jeho spolupracovníky? Radši novou smlouvu za pořádný balík.

No, ta socha bude po středě asi reálnější…

1. FC Slovácko Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud