Michal Kvasnica
13. května 2018 • 20:59

Opava sklízí ovoce za svůj ojedinělý projekt. Respekt pro Skuhravého

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Opava se po třinácti letech vrací mezi tuzemskou fotbalovou elitu. Náhoda? Kdeže! Slezané vsadili na projekt, který se v Česku moc nenosí: dali čas trenérovi Romanu Skuhravému a během dvou let udělali nevídaný progres. Nyní zaslouženě sklízí ovoce.



Roman Skuhravý přišel do Opavy před dvěma roky. Dlouhodobá koncepce a důvěra vedení jej zaujala natolik, že se rozhodl přestěhovat přes celou republiku a převzít naprosto průměrný druholigový klub, který se ještě v sezoně 2013/14 plácal v MSFL.

Velké posily vzhledem k ekonomické situaci nedostal, přesto si tým začal pomalu utvářet k obrazu svému. Tvrdou prací a velmi ofenzivním fotbalem, mnohdy až na hranici rizika.

Kamkoli Opava přijela, věděli jste, jakým stylem se bude prezentovat. A bylo jedno, zda nastupovala v oblíbeném rozestavení 3-5-2 či jinak. 43letému kouči šlo především o jedno: MÍT TVÁŘ.

Už první sezona ukázala, že se SFC vydal správným směrem. V boji o postup mezi elitu do poslední chvíle proháněl movitější Baník, v domácím poháru dokráčel až do finále. Byl krok od základní skupiny Evropské ligy! O to víc pak mrzelo, když ani jedna pohádka neskončila happyendem.

Hráči jako Schaffartzik, Zapalač či Kuzmanovič začali budit pozornost. Skuhravého jméno se najednou začalo skloňovat v Liberci, Zlíně, Ostravě... Bývalý fotbalista Jablonce však odolal a slíbil opavským fanouškům květnový dárek v podobě postupu.

To nyní splnil, tři kola před koncem je jisté, že se šedesátitisícové město vrací na prvoligovou mapu. I díky skvělým příznivcům to Slezanům nelze nepřát. Pro HET ligu jen dobře. Pro ostatní kluby návod na zamyšlení, co se výměn trenérů týče.

A pro Skuhravého? Především velký respekt!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud