Michal Kvasnica
22. května 2019 • 23:28

Prohrát finále bolí, ale vrácená hrdost fanouškům by měla být pro Baník víc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Páník, obránci Fleišman, Procházka, Pazdera ani nikdo jiný další vítězství v poháru do své sbírky nyní nepřidají. Rozhodla o tom porážka se Slavií, která zároveň odhalila dvě věci: Baník na suverénní „sešívané“ neměl, ale vrátil fanouškům po letech hrdost. A byť to zní možná momentálně drsně, protože v sázce byla základní skupina EL a minimálně 80 milionů, po strastiplných sezonách je dobrá nálada u věrných příznivců přece jen víc než brzký zisk trofeje.



Těžko to bezprostředně po utkání vysvětlíte zklamaným hráčům se slzami v očích a trenérům, kteří mají v hlavách, že byli blizoučko historickému zápisu a za pomoci Arsenalu i minimálně šesti podzimním duelům ve skupině Evropské ligy.

Skončit druhý, těsně pod vrcholem, prostě bolí. A jak říká sám kouč Bohumil Páník: „Ovace jsou jen pro vítěze, finalista bývá zapomenut.“ Je to kruté, ale platí to.

Nicméně... V případě Baníku to bude platit za pár let spíš pro širokou veřejnost, ostravští fanoušci totiž s odstupem času tuto sezonu ocení. A ti rozumnější ji jako úspěšnou zhodnotí hned, i kdyby Slezanům nakonec proklouzlo mezi prsty i páté místo v lize.

Je pro to jeden jediný, zato zatraceně důležitý důvod: Baník po tragických letech není pro smích. K hernímu ideálu má sice stále sakramentsky daleko, občas to úplně líbivá podívaná není, kádr je úzký, nicméně opět si vydobyl respekt od zbytku republiky. A hlavně vrátil svým příznivcům radost a hrdost.

I v druholigové sezoně sice vyrazily tisíce fanoušků na severní tribunu do Olomouce podpořit svůj tým v boji o postup, i v předešlých bojích o záchranu baníkovci podporovali svůj mančaft, ale teď je nálada jiná: optimistická.

To, jak fanouškům děkoval boss Václav Brabec před nedělním ligovým utkáním i nyní po prohraném finále a ti mu to upřímně se vší vervou vraceli, je jasný důkaz postupného nabírání vzájemné síly.

A právě tento položený základ je nutný k tomu, aby klub pomaličku mířil tam, kam majitel chce, to znamená stát se dlouhodobým králem na Moravě a ve Slezsku.

Pak třeba jednou přijdou i poháry.

Parádní atmosféra na finále poháru! Chachaři i sešívaní fandili celý zápas, vytasili chorea
Video se připravuje ...

Lukáš Masopust vstřelil ve finále MOL Cupu důležitý druhý gól Slavie
Lukáš Masopust vstřelil ve finále MOL Cupu důležitý druhý gól Slavie

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud