Michal Kvasnica
18. srpna 2022 • 21:45

Plavšič vs. Jurásek: jeden z risků, co se realizačnímu týmu Slavie nepovedl

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG MICHALA KVASNICI | Srdjan Plavšič určitě Slavii neprohrál zápas v Čenstochové (1:2), koneckonců jeho osobní statistika za padesát minut na hřišti čítá jednu gólovou asistenci a jednu chybu před inkasovanou brankou. Čili šul-nul. Jenže byl jeho start optikou hlubšího kontextu a týmové chemie správný a povedený? David Jurásek sledoval celé utkání proti Rakówu jen coby rozcvičující se náhradník.



Realizační tým Slavie umí čas od času vykouzlit opravdu báječný kousek, který nikdo nečeká. Vytáhne mladíky, překvapí sestavou, změní výchozí rozestavení... Veřejnost žasne a tleská.

Taky však někdy zbytečně riskuje, a to na úkor interní chemie a dlouhodobější vize klubu. Naposledy ve čtvrtek večer v Polsku.

Absolutně nic proti Srdjanu Plavšičovi, ale opravdu byl Srb po tříměsíční pauze bez soutěžního utkání stoprocentně mentálně a výkonnostně připraven na to, aby zvládl padesát minut v klíčovém mači na půdě skvělého soupeře na pozici obránce, která mu není úplně vlastní?

Zvlášť když si sešívaní v zimě doslova vydupali příchod beka Davida Juráska z Mladé Boleslavi, protože Oscar byl vykartovaný a Jana Bořila už sužovaly vážné zdravotní problémy?

V neděli v Jablonci to sice z pohledu Slavie nebylo nic moc, oslabeného soupeře pouštěla laxně do šancí a nakonec se bála o výsledek. Jurásek podal stejně jako většina týmu průměrný výkon.

PRVNÍ DOJEM: Tohle nebyla Slavia, Raków jí nastavil zrcadlo. Slovácko do Evropy!
Video se připravuje ...

Týden předtím nicméně dvěma trefami zničil Zlín. Svou lajnu obhospodařoval jako správně ostrá pila, zavíral zadní tyč, nebyl líný na krok. Jurásek skoro ani nemusel bránit, neboť hosty zaměstnával on, což je ideální stav.

Mimochodem, odchovanec Zbrojovky Brno má potenciál otevřít dveře áčkové reprezentace už jen proto, že takových hráčů Česko příliš nemá. Je však s ním potřeba trpělivě pracovat. Z lavičky náhradníků si ho Jaroslav Šilhavý asi těžko vybere.

Před necelými dvěma týdny se na něj nesla chvála i od kouče Jindřicha Trpišovského, který si liboval, že nadějný fotbalista výborně zareagoval na smutný fakt, že předtím nebyl zapsán na evropskou soupisku.

A pak v Čenstochové dostane přednost Plavšič, jenž je posledních pár týdnů z Edenu jednou nohou pryč a na soupisku je dopsán coby poslední záplata z posledních. A když mu za záda zaběhne skórující Tudor, diví se, že ho na to ze spoluhráčů nikdo neupozornil...

Ne, zkrátka to nepůsobí navenek dobře. Občas sice fotbal nabídne příběhy, že z nechtěného plejera je klíčový borec mužstva, ale tohle není a troufám si tvrdit, že ani nebude tento případ.

Plavšič v mixzóně sympaticky klábosil výbornou češtinou, uznal i chybu, všechna čest. Velkou díru do světa už však ve Slavii pravděpodobně neudělá. A už vůbec ne na postu beka.

Může za to i poměr cena/výkon, milionová měsíční gáže je prostě zátěží. A ve chvíli, kdy nemáte čísla ani nadstandardní přínos, je vidět dvojnásob. Proto nedávné námluvy s Turky apod.

Komunikace patří mezi největší přednosti trenéra Trpišovského, s dvaadvacetiletým Juráskem ho teď možná čeká nějaká ta společně strávená minuta navíc. Byť jde stále o nezkušeného kluka, který ve velkoklubu začíná, na sebevědomí talentovanému rychlíkovi takové šachy rozhodně nepřidají.

A odveta je za dveřmi...

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud