Miroslav Horák
13. dubna 2012 • 18:30

Slavná NHL řídí hokejový svět. Tedy i Pavelce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsem smutný z toho, že si Ondřej Pavelec nestoupne do branky na mistrovství světa. Češi přišli o nezpochybnitelnou jedničku brankoviště, lídra týmu, baviče. Absence bodrého mládence bude znát i v kabině. Chápu rozčarování kouče Hadamczika. Jsem ovšem dalek toho gólmana Winnipegu plísnit. Poslechl nadřízené, nic víc. Stejně jako mnozí před ním i další hromada po něm.



NHL znovu předvedla, jak silnou velmocí je. To ona diriguje dění ve světě hokeje. Jakmile si dupne, je po jejím. Čerstvě její pres pocítil i Ondřej Pavelec. A po docela bolestivém rozmýšlení se rozhodl tak, jak by to učinilo 99 procent z nás. Aspoň si to tedy myslím.

V práci mu chystají smlouvu, jež ho zabezpečí do konce života. Nejde o desítky milionů korun, spíš o stovky. V tu chvíli rozumně uvažující člověk zapudí vlastenectví do kouta, upřednostní chladný rozum. A ten velí: žádné mistrovství světa! Žádné riziko zranění!

Pavelce živí NHL, nikdo jiný. Vše ostatní je něco navíc. Prosadit se v zámořské lize je prioritou všech hráčů, kteří do jejích sfér vstupují. Šéfové klubů dirigují hokejistům život, dělají ho lepším, přímo jim i jejich rodinám. Za to očekávají maximální loajalitu. Od Pavelce se jí ve Winnipegu dočkali. S ničím jiným ostatně ani nepočítali, šampionát je pro ně druhořadým podnikem.

U nás doma se teď jistě najde bohatý zástup kritiků, kteří Pavelce setřou sprškou invektiv, nadávek. Dají najevo, jak je oblíbený sportovec zklamal. Proti tomu se nedá čelit. Pokud výkřiky zloby nepřesáhnou únosnou mez, dá se to chápat. Ukazuje to na hokejistovo renomé.

Jisté je, že napříště bude i sám Pavelec opatrnější. Než trenérovi přikývne, v klubu si zjistí předem, zda nemají námitky. Věřte, že zrovna on není ten případ, kterému se zamítavé nařízení klubu hodí do krámu. Kvůli alibi ve stylu: Já bych strašně chtěl, ale ti zlí manažeři mě nepustí.

Pavelec totiž chápe, díky čemu loni vyrostla jeho popularita z nuly do výšin mrakodrapu. Díky reprezentaci. Kvalitní výkony v NHL vám zaručí respekt, všeobecnou známost. Ale obdiv? Toho se mezi českými fanoušky dočkáte až podle výsledků s národním týmem. A Pavelec si v něm dal jen krátkou pauzu. Věřte, že si ho ještě pořádně užijete.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud