Miroslav Horák
30. března 2015 • 18:09

Stojím za Kýhosem. Když jde do tuhého, trenéři cvakají, sudí jedou dál

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třicet tisíc má vytáhnout ze své peněženky Vladimír Kýhos za vulgární atakování rozhodčích během semifinále extraligového play off. Minulý týden v Litvínově jim vyčinil nikoli jazykem Františka Palackého, vzal to nejspíš pěkně napřímo. Není prvním ani posledním ligovým koučem, jemuž disciplinárka napařila tučný štráf. A který posléze oprávněně cítil křivdu.



Ptám se: Jaká penalizace dopadne k sudímu Hribikovi, jemuž se duel nepovedl? Pokud vůbec nějaká, pak rozhodně v neadekvátním měřítku vůči uskutečněným chybám na ledě i vůči váze Kýhosova provinění. Podobně to chodí po celou sezonu. Komise rozhodčích uzná hromadu výtek adresovaných kluby, jenže tím to obvykle hasne. Chybující hvízdají dál.

Samozřejmě není možné, aby si trenéři či manažeři pořvávali na arbitry, jak je jim libo, aniž by jim nehrozil postih. Stejně tak ovšem není možné, aby disciplinárka určila výši trestu pouze na základě svědectví napadaného v zápise o utkání. Asi nikomu z nás by se nelíbilo inkasovat tvrdou pokutu bez práva podat vysvětlení. A že se autor vulgarit může odvolat? To sice ano, ale pokud nehodí na prkno dalších deset tisíc, nikdo ho ani nevyslechne.

Stojím si za tím, že dané podmínky nejsou správně nastavené, jsou pokřivené a namířené vůči těm, kteří hokej produkují. A naopak hrají ve prospěch těch, kteří jej pouze dozorují. Ano, slovo pouze je na místě. Hlavními aktéry sportovních zápasů jsou hráči či týmy, nikoli muži s píšťalkou. Sudí jsou důležitá servisní služba, nic víc, nic míň. Známá věta, že rozhodčí je pánem na hřišti, patří ke škodlivým klišé.

Jistě, i oni občas pykají, sem tam jim jejich šéf Pavel Halas strhne nějakou tu stovku. Odebrat jim pár tisíc? To už musí být hokejová vražda. Pruhovaný boss má za to, že finanční postih nemá význam, neboť prý výkonnost sudího nezlepší. Tomu se dá bohužel věřit… Jenže řešení je to nijaké. A takové, které vztahy v hokeji zhoršuje, otravuje, znervózňuje.

Nejde říct, že extraliga pruhované muže neřeší. Opak je pravdou, ředitel soutěže Řezníček i první muž českého hokeje Král opakovaně posteskávají, že s výkony „zeber“ nejsou spokojeni a vymýšlejí progresivní tahy. A dost možná se přihodí to, po čem mnozí volají. Že Pavel Halas ve své pozici šéfa komise rozhodčích skončí. To může být začátek potřebné rekonstrukce, avšak nemůže zůstat jen u něj. Problémů je mnohem víc.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud