Miroslav Horák
6. října 2015 • 12:58

Čtvrtá slabá sezona za sebou? Dynamo opustilo extraligovou elitu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři slabé sezony a čtvrtá nastartovaná ve stejném duchu. Ač si to řada pardubických příznivců nedokáže připustit, pro svoje duševní zdraví by tak učinit měli. Jejich Dynamo opustilo spolek extraligové elity a stává se posluchačem středního proudu. V lepším případě.



V lepším proto, že chabý podzimní rozjezd vytváří reálné prognózy na dlouhodobější setrvání u dna tabulky. Jistě, po osmi kolech play out brány neotvírá, v klubu tedy zůstává poměrně dostatek času k nastolení radikálního obratu. Ale upřímně: kdo tomu věří? Zkušenosti z předchozích ročníků dávají za pravdu spíš těm, kdo ani letošnímu pokusu o restart nevěří. Až na krátká vzepětí je třeba říci si pravdu: Pardubice jsou slabé. Herně i mentálně. V týmu i ve vedení, které postrádá erudovanou osobnost. Sportovní manažer Dušan Salfický jí vzhledem k osekaným kompetencím být nemůže.

Až dnes si člověk naplno uvědomí, jakým úletem bylo odvolání kouče čerstvých mistrů Pavla Hynka v listopadu sezony 2012/13. Po vyhraném zápase a při postavení týmu uprostřed pelotonu.

Tímto verdiktem odstartovala série vadných kroků, které rozdělaly několik dalších ohňů, na poslední chvíli horko těžko hašených. Hynkův padák tehdy šéfové vysvětlovali nespokojeností s umístěním a nutností poskytnout hráčům nový impulz. Pokud si titíž lidé stojí za svými rozhodnutími z minulosti, je skoro zázrak, že se u týmu nadále drží Miloš Říha mladší.

Možná skutečně skončí, možná ne. Možná by v klubu s Říhou nejradši zatočili, jenže se bojí hlasité odezvy, kterou by další vyhazov mohl přinést. Protože provést za tři roky na střídačce šestou změnu hlavního kouče, to mnohem víc než na nedostatečnou práci trenérů ukazuje na přízemní sportovní schopnosti managementu klubu, jenž neumí vybrat správné lidi pro naplnění vlastních cílů.

SESTŘIH: 7. kolo extraligy, Pardubice - Vítkovice 1:6
Video se připravuje ...

Dokud si „nahoře“ nepřiznají, že jim zásadní kroky nejdou, a místo toho budou nevrlí na každého, kdo vlastní tento a podobný názor, nepohnou se dál.

Že na odpovědných místech schází princip sebereflexe, přiživuje i reakce na páteční děs s Vítkovicemi. Pokuta 300 tisíc korun týmu mnohem víc než účinný zásah připomíná akt zavírání prořízlých úst fanoušků. O to víc, pokud má část fl astru pokrýt náklady příznivců na výjezdy. Tak nevím, skalní přece jezdí ven za svým týmem, protože mají klub v srdci, slevu na cestu neřeší. Buď klub milujete, nebo ne. Příspěvek nepříspěvek.

Finanční pokuta sama o sobě těžko přinese dramatický vzestup. Srážka z platu jen vyostří vztah mezi náčelníky a podřízenými, zbytky pozitivní nálady zmizí. Tím hráče neomlouvám, hrají pod psa, jen tvrdím, že průvan v peněženkách jejich výkonnost nezvýší.

Druhou částí pomsty za vítkovický půltucet bylo okamžité ukončení původně měsíčního testu Tomáše Divíška. Tak si to zopakujme: pár dnů před startem soutěže klub povolá veterána bez angažmá, bez dozorovaného tréninku a strčí ho rovnou do první lajny.

Což značí jedno. Jsme v prekérní situaci, sázíme na tebe, potřebujeme pomoci. Pravda, Divíšek neohromil, ale zase nehrál tak děsně, aby se musel chytat za nos. Takový hráč se hodí do čtvrté řady k bruslícím křídlům s tím, že ho nahoru vytáhnete do přesilovek a na buly, které skvěle ovládá.

Místo toho byl odepsán před koncem zkoušky a nepřímo označen za viníka všeho špatného. Odnesl to hráč na zkoušku, přitom úklid v českém Hockeytownu by měl nastat úplně někde jinde.

SESTŘIH: 8. kolo extraligy, HC Olomouc - HC Dynamo Pardubice 2:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud