Miroslav Horák
8. prosince 2016 • 14:14

Třeba se vás… Plachej. Aneb šéfa Boleslavi přestaly bavit Jelínkovy vedlejšáky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Být o dvě, tři příčky výš, nestalo by se vůbec nic. Marian Jelínek by dál z tréninků Mladé Boleslavi vyrážel na přednášky své či jiných odborníků, na různé konference a vzdělávací setkání. A jelo by se dál. Jenže ve městě automobilů přetrvávala nervózní nálada z toho, že se ani v půlce sezony nevede zadřenou káru řádně rozpohybovat, a tak přišel nečekaný radikální řez. Z trenérského tandemu zůstala jen půlka Františka Výborného, šedovlasý expert na (především) psychologickou stránku sportovního řemesla dostal padáka.



Klubový boss Jan Plachý už dále odmítal nečinně přihlížet a spoléhat na to, že se záležitosti na ledě konečně pohnou kupředu. Rozhodně netrpěl ostychem a s klíčovým zaměstnancem se ze dne na den rozloučil. Přitom je dost možné, že v auditoriu širšího vedení BK nebyl pro Jelínkův odchod sám. Celou záležitost však vzal vyloženě na sebe, což má logiku – rozlučka s osobností Jelínkova renomé není vyřizování výpovědi tuctového hráče. To musí obstarat šéf.

Faktem je, že jistá nespokojenost s Jelínkovou prací probublávala navenek už nějaký čas. V hokejových kuloárech nebylo těžké dostat se k povzdechům, že někdejší osobní kouč Jaromíra Jágra má vedlejšího zaměstnání až nezdravě moc. Myšleno nezdravě vůči Boleslavi. Třeba ne, ale to nic nemění na smíšených pocitech jeho nadřízených, které měly velký podíl na středečním verdiktu.

Kdo umí číst mezi řádky, z vyjádření Jana Plachého, je to víc než patrné. „Marian je natolik zkušený člověk, který velkou část svého života věnuje přednáškám ve firmách a pro vrcholové manažery, takže ví, že v určitou chvíli se manažer musí rozhodnout a věci řešit. A to přesně jsem udělal já,“ píše Plachý na klubovém webu.

To samé při vysvětlování, proč na Jelínkovu pozici angažoval bývalého hráče BK Borise Žabku. „Je potřeba přinést nový vítr do kabiny, člověka, který bude na zimáku doslova spát a dá do toho srdce a emoce. Proto jsem se rozhodl k této výměně,“ vysvětlil Plachý.

Jinak řečeno, Jelínek se po necelých čtyřech letech okoukal, oposlouchal. A když tým potřeboval zvednout deku, která na něm leží, ani jeho schopnosti mentálního stratéga nepřinesly obrat k lepšímu.

Abychom však byli úplní a spravedliví, nelze nezmínit, že Marian Jelínek odvedl pro Boleslav tuny práce, její výtěžek přišel především v jarním postupu do semifinále play off. Také on má tučnou zásluhu na tom, že ustálené protivné spojení boleslavského BK jako Barážový Klub bylo uloženo do archivu.

Celkem vtipné je, že na uvolněný post přichází chlap, který snad nemůže být větším protikladem odcházejícího kouče. To je přemet o 540 stupňů. Boris Žabka býval na ledě nezvladatelnou a nevypočítatelnou časovanou bombou. Incidentů se nevyvaroval ani po ukončení vrcholové kariéry. Je tomu rok, co v krajské soutěži v dresu boleslavského béčka pěstí složil k zemi rozhodčího.

Třeba mu Marian Jelínek dá soukromé lekce výchovy. Pokud si najde čas.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud